Στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης για τάχιστη οικονομική στήριξη των ιδιωτών και των επαγγελματιών πληγέντων από την πυρκαγιά του Σαββάτου αλλά και στην άμεση επέμβαση των υπηρεσιών για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας, στάθηκαν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
 
Οι Υπουργοί παρέστησαν το πρωί στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, καταθέτοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης ως μια πρώτη αντίδραση στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Σαββατοκύριακου στις επαρχίες της Λεμεσού και της Λάρνακας. Την συνεδρία των Επιτροπών είχε συγκαλέσει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
 
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Δημητρίου είπε πως η σημερινή συνεδρία δεν έχει στόχο την εξέταση των ευθυνών αλλά στην ενημέρωση από πλευράς Κυβέρνησης του σχεδίου δράσης, της ανταπόκρισης των αρχών στις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς για των μέτρων που λαμβάνονται για παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και με συλλογικότητα με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών των κατοίκων, ενώ δυστυχώς, όπως είπε, παρατηρήθηκε και αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ παραγόντων υπηρεσιών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ μίλησε για λάθη του παρελθόντος, από τα οποία στην Κύπρο δυστυχώς δεν μαθαίνουμε. Όπως είπε, μετά την πυρκαγιά του 2016 στη Σολιά, ακολούθησαν μελέτες, οι οποίες δυστυχώς αποδείχθηκε ότι απέτυχαν παταγωδώς. Τόνισε ακόμη ότι οι Κοινότητες που έχουν πληγεί χρειάζονται βοήθεια χτες, όπως είπε.
 
Λαμβάνοντας αρχικά τον λόγο, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τόνισε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που είχε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως μέλημα είναι πάνω απ΄ όλα η διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Υπογράμμισε πως αυτή ήταν από τις λίγες φορές που υπάρχει τόση μεγάλη ταχύτητα αντίδρασης μιας Κυβέρνησης σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή, και αναφέρθηκε στα γεγονότα.
 
Είπε πως μετά το πράσινο φως που έλαβε το Υπουργείο από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική, για την ασφάλεια των πληγεισών περιοχών, σε μια ώρα συγκάλεσαν συντονιστική σύσκεψη με τις επαρχιακές διοικήσεις Λάρνακας και Λεμεσού, οργανώνοντας συνεργεία για καταγραφή των ζημιών. Η επαρχία Λεμεσού είχε ολοκληρώσει την καταγραφή ως το βράδυ της Κυριακής ενώ η επαρχιακή διοίκηση της Λάρνακας παρέδωσε την εκτίμηση των ζημιών το πρωί της Τρίτης.
 
Θέλουμε, είπε, να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων των περιοχών σήμερα όπως δώσαμε απάντηση και λύση για στέγαση στους 28 ανθρώπους που είχαν μείνει χωρίς στέγη το Σάββατο το βράδυ.
 
Απαντώντας στην επίκριση ότι η Κυβέρνηση «καθαρίζει» με 6 εκατομμύρια ευρώ, είπε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως εξήγησε, το 30% που έχουν υποστεί ζημιές, αυτές ανέρχονται μέχρι τις 10 χιλιάδες ευρώ, και αυτοί οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν στο 100% άμεσα. Για να δείξει το μέγεθος της βοήθειας ανέφερε ενδεικτικά ότι αυτοί που έχουν ζημιές 50 χιλιάδες θα λάβουν 42 χιλιάδες, αυτοί που έχουν ζημιές 100 χιλιάδων θα πάρουν 67 χιλιάδες, αυτοί που ζημιώθηκαν 150 χιλιάδες θα πάρουν 82 χιλιάδες. Θα υπάρχουν όμως, σημείωσε, και πρόσθετες καλύψεις που θα προκύψουν από συναρμόδια Υπουργεία, όπως για ζητήματα εργαζομένων αλλά και γεωργών.
 
Ο κ. Νουρής είπε αναφερόμενος στους εργάτες που έχουν πληγεί λόγω της πυρκαγιάς, ότι αυτοί είναι 140 με 150 περίπου, σημειώνοντας ωστόσο πως στους καταλόγους έχουν καταγραφεί 120. Ωστόσο, δεν είναι η ώρα να κυνηγήσουμε οποιονδήποτε, και γι αυτό έχουμε δώσει τους καταλόγους στους κοινοτάρχες προτρέποντας τους να αποταθούν στους εργοδότες, οι οποίοι αν επιθυμούν να επαναδραστηριοποιηθούν μπορούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο επιδότησης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
 
Σε σχέση με τα αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα υποστατικά που έχουν υποστεί ζημιές, ο κ. Νουρής είπε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ξεπεραστούν δύο σκόπελοι, των παρατυπιών και της γραφειοκρατίας. Όπως ανέφερε, στόχος δεν είναι να παραγραφούν οι παρατυπίες αλλά να ξεπεραστεί με μια φόρμουλα που θα δώσει και λύση στο ζήτημα των παράνομων υποστατικών.
 
Για τα υποστατικά ο κ. Νουρής είπε πως εκείνοι που έχουν αδειοδοτημένα υποστατικά, είτε είναι οικιστικά είτε είναι επαγγελματικά, θα λάβει το σύνολο της βοήθειας χωρίς διαδικασίες. Εκείνοι που τα υποστατικά τους δεν είναι αδειοδοτημένα, οφείλουν να καταθέσουν αίτηση για αδειοδότηση, η οποία θα εξετάζεται με συνοπτικές διαδικασίες για ταχύρρυθμη αδειοδότηση σε 10 με 20 ημέρες, στη βάση διατάγματος που θα εκδώσει ο ίδιος. Αν πάρουν άδεια θα λαμβάνουν το σύνολο της βοήθειας.
 
Οι αιτητές θα λαμβάνουν το 50% της βοήθειας την ώρα που θα καταθέσουν την αίτηση και το υπόλοιπο 50% θα το λάβει με την προσκόμιση ενός πιστοποιητικού του μελετητή το οποίο θα επιβεβαιώνει πως έχει ολοκληρωθεί το 50% της εργασίας αποκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο κανείς από τους πληγέντες δεν θα χρειαστεί θα βάλει χρήματα, αφού θα πάρει το μισό της βοήθειας στην αρχή και το άλλο μισό ότι οι εργασίες φτάσουν στο 50%.
 
Στην περίπτωση που ένα υποστατικό δεν μπορεί να πάρει άδεια γιατί οι παρανομίες είναι πολλές, ο Υπουργός είπε πως έχει δοθεί λύση για να αρθούν και κάποια προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των υποστατικών θα δικαιούνται θα καταθέσει αίτηση στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων και θα λάβει το 30% της βοήθειας, το οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ πίσω. Αν δεν εγκριθεί από το συμβούλιο, τότε αν επιλέξει να προχωρήσει σε ανέγερση του υποστατικού σε ένα άλλο χώρο που θα μπορεί να αδειοδοτηθεί τότε θα λάβει και το υπόλοιπο 70%.
 
Όσον αφορά τα οχήματα, τα κριτήρια που τέθηκαν είναι πως σε εγγεγραμμένα ιδιωτικά οχήματα θα δοθεί αποζημίωση μέχρι 50% της εκτιμημένης ζημιάς με ανώτατο όριο τις 5 χιλιάδες ευρώ, ενώ για επαγγελματικά οχήματα θα δοθεί αποζημίωση έως 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να επιλέξει, ιδιαίτερα αν πρόκειται για γεωργικά μηχανήματα, την αποζημίωση από το Υπουργείο Γεωργίας που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη.
 
Σε σχέση  με τις ιδιωτικές ασφάλειες, ο κ. Νουρής είπε πως αυτοί που κατέχουν ιδιωτικές ασφάλειες θα λαμβάνονται υπόψη αυτές και θα αποζημιώνονται από το κράτος για το επιπλέον ποσό (excess) που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές. Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτονται κατά 100%, ενώ για αυτούς που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια η κάλυψη του κράτους θα ανέρχεται στο 70%.
 
Για τις εξοχικές κατοικίες, ο Υπουργός ανέφερε ότι ενώ πάγια πολιτική ήταν να μην αποζημιώνονται οι ζημιές σε αυτές, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα καλύψει το 50% της εκτιμημένης δαπάνης.
 
Κώστας Καδής: Άμεση η ανταπόκριση των υπηρεσιών για κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, ανέφερε στη δική του τοποθέτηση, πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί νέοι αγρότες. Σημειώνοντας θα δοθεί σε αυτούς τους αγρότες από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ ως οικονομική βοήθεια, είπε πως η συνολική αυτή δαπάνη ανέρχεται στα 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων καθώς και των κοινωνικών ασφαλίσεων.
 
Ο κ. Καδής είπε ακόμη πως θα υπάρξει ακόμη ένα έκτακτο επενδυτικό μέτρο που θα καλύψει τη δημιουργία νέων υποδομών και θα καλύψει αγρότες που έχει πληγεί ο κλάδος τους και δεν ήταν επιλέξιμοι στα άλλα σχέδια, όπως ο κλάδος της μελισσοκομίας ή τα θερμοκήπια. Επιπλέον, θα υπάρξει οικονομική στήριξη για αποζημίωση των υποδομών άρδευσης και για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
 
Ο κ. Καδής είπε πως αυτές τις μέρες καθώς και στις επόμενες θα βρίσκονται στις κοινότητες κλιμάκια του Υπουργείου ώστε να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους γεωργούς για να κάνουν σωστά τις διαδικασίες με τις αιτήσεις τους για καταβολή των αποζημιώσεων.
 
Σε σχέση με τις ενέργειες για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ο κ. Καδής τόνισε πως ήταν άμεση η ανταπόκριση των υπηρεσιών για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας. Είπε συγκεκριμένα, πως το πρώτο μήνυμα για την φωτιά λήφθηκε στις 13:46 και η πρώτη ρίψη νερού με πτητικό μέσο έγινε στις 13:56, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα είχαν φτάσει στην περιοχή και επίγειες δυνάμεις.
 
Ο κ. Καδής είπε πως στις 15:50 κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για αναζήτηση βοήθειας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και ταυτόχρονα ζητήθηκε στήριξη από το Ισραήλ. Στις 16:00, συνέχισε ο Υπουργός, όλοι οι Υπουργοί ήταν στο συντονιστικό κέντρο συντονισμού της Αθαλάσσας και μετά μετέβησαν στο κέντρο στη Βαβατσινιά.
 
Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως εξαιρετικό κατόρθωμα το γεγονός ότι μέχρι την Κυριακή το πρωί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η τεράστια αυτή πυρκαγιά, η οποία επεκτεινόταν κατά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό που έγινε το Σάββατο, είπε, ήταν να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να χτυπηθούν τα κύρια μέτωπα. Δόθηκε προτεραιότητα στις κοινότητες και στα χωριά και μετά στο να μην επεκταθεί η φωτιά στο δάσος του Μαχαιρά. Το πρωί της Κυριακής, είπε, υπήρχε ένα μέτωπο που πλησίαζε τον Μαχαιρά και ο ίδιος είχε φοβηθεί πως θα επεκτεινόταν προς τα εκεί. Ωστόσο, λόγω της τεράστιας προσπάθειας των υπηρεσιών έγινε κατορθωτός ο έλεγχος της φωτιάς και στο τέλος η κατάσβεση της.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως δεν υπήρξε αδράνεια αλλά ούτε περιορισμός των προσπαθειών κατάσβεσης, ενώ αναφερόμενος σε αριθμούς, ανέφερε πως κινητοποιήθηκαν περίπου 300 άτομα, με 11 πτητικά μέσα, 70 πυροσβεστικά οχήματα, 20 βυτιοφόρα και 12 οχήματα της Πολιτικής Άμυνας.
 
Ο κ. Καδής ανέφερε, τέλος, πως από το 2016 και την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά έχουν γίνει πολλές συσκέψεις και πως οι περισσότερες από τις συστάσεις που είχαν δοθεί τότε έχουν υλοποιηθεί και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Καταλήγοντας τόνισε πως οι προσπάθειες για βελτίωση συνεχίζονται διαρκώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ