Εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις σχολικές εφορείες

Οι πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν όχι μόνο τους ευρωβουλευτές τους, αλλά και τους ανθρώπους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Κύπρο σήμερα διεξάγονται οκτώ διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες: Οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές για δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημοτικούς συμβούλους, σχολικούς εφόρους, κοινοτάρχες και μέλη κοινοτικών συμβουλίων. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Δρ Ελίκκο Ηλία, οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ και στα 1.847 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 10 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας.
Στις 9πμ ώρα Κύπρου ανοίγει επιπλέον, η κάλπη στο Βέλγιο και στις 10 πμ ανοίγουν κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι”, σημείωσε ο Έφορος.
Θα ακολουθήσει διάλειμμα μιας ώρας και η ώρα 1 μετά το μεσημέρι θα επαναρχίσει η διαδικασία. Όλες οι κάλπες κλείνουν στις 6 το απόγευμα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο προεδρεύων υπάλληλος δύναται να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένουν να ψηφίσουν, όπως ανέφερε ο Έφορος.

Στοιχεία και αριθμοί των εκλογών

Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν 700,000 εκλογείς και για την εξυπηρέτησή τους θα λειτουργήσουν 1864 εκλογικά κέντρα, σε Κύπρο και εξωτερικό.
Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών θα εργαστούν συνολικά 12,400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2,700 αστυνομικών.
Πριν από τα μεσάνυχτα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι εκλεγέντες Δήμαρχοι, οι πρόεδροι των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης και οι κοινοτάρχες, ενώ τα ονόματα των Ευρωβουλευτών και των υπολοίπων εκλεγέντων θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.
Η ανακήρυξη των 6 Ευρωβουλευτών θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο συνεδριακό κέντρο “Φιλοξενία” και στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, θα ακολουθήσουν οι ανακηρύξεις για τα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που άσκησαν πρώτοι το εκλογικό τους δικαίωμα

Η σημερινή μέρα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο, είπε ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Τύχωνα.
«Σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης αποτελούν τη σημαντικότερη και δυσκολότερη πρόκληση της μεταρρύθμισης. Ως προς τούτο θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να προσέλθει στην κάλπη. Είναι καθήκον του καθενός, του κάθε πολίτη, να προσέλθει στην κάλπη, να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να επιλέξει τα άτομα, τα οποία θεωρεί πλέον κατάλληλα για την κάθε θέση και με αυτό τον τρόπο όλοι να συμμετέχουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση και στη διακυβέρνηση της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Βασίλης Δημητριάδης, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κύριος Δημητριάδης , αναφέρθηκε στη σημασία τόσο των ευρωεκλογών όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. “Ξημερώνει μια καινούργια μέρα και ελπίζω αυτή η ημέρα να είναι ελπιδοφόρα για όλους “, δήλωσε ο κύριος Δημητριάδης.

Η αποχή δεν είναι καλό πράγμα, είπε ο Υποψήφιος Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, Χρίστος Βακανάς, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Κ. Πολεμιδιών.
«Εξασκήσαμε το εκλογικό δικαίωμα. Σήμερα είναι μια μέρα της Δημοκρατίας. Ελπίζω όλος ο κόσμος με ελεύθερη τη σκέψη να έρθει να εξασκήσει το δικαίωμα του, διότι η αποχή δεν είναι καλό πράγμα, να σε διοικεί η μειοψηφία παρά η πλειοψηφία. Καλή ψήφο σε όλους», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι είναι σημαντική είναι αυτή η μέρα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βακανάς είπε ότι είναι πολύ σημαντική, «διότι είναι μια καινοτομία η μεταρρύθμιση και πρέπει να δοκιμαστεί και αυτό πρέπει να έρθουν ικανοί άνθρωποι να την εφαρμόσουν