Η Κύπρος σήμερα τιμά τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί, η οποία συνέβη στις 11 Ιουλίου 2011 και προκάλεσε βαθιά θλίψη σε όλη τη χώρα.

Στις 8 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθηκε στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, όπου εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Η έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των: Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, καθώς και των ναυτών Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, του Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλος, του Αρχιπυροσβέστη Γιώργου Γιακουμή, καθώς και των πυροσβεστών Βασίλη Κρόκου, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η 11η Ιουλίου 2011 αποτελεί υπενθύμιση για να αποφύγουμε την επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας, ενώ εξέφρασε την ευθύνη του κράτους για τα γεγονότα και τις αποφάσεις που τα προκάλεσαν.

Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, σημείωσε οφείλεται σε μια αλληλουχία λαθών, ενεργειών και συμβάντων που έχουν ένα κοινό σημείο, «την έλλειψη έγνοιας και μέριμνας, την οποία όφειλαν να επιδείξουν πολλοί από όσους βρίσκονταν στα ανώτατα επίπεδα της διοικητικής, στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας». Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, η Πολιτεία, το Κράτος έμεινε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο στα μάτια των πολιτών του, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ