Οι χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι οι ίδιες με αυτές που κάνει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα για δύο κράτη, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό και ερωτηθείς για τις χθεσινές τοποθετήσεις Τατάρ περί λύσης δύο κρατών και ένταξης “του βορρά”, κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, υπάρχει πρόνοια και για τη λύση του Κυπριακού, «και αν ο κ. Τατάρ και η τουρκική πλευρά επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και εξευρεθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των συζητήσεων που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με τη συνεισφορά της ΕΕ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα απολαμβάνει όλα τα οφέλη της ΕΕ».

Ερωτηθείς για την αναφορά της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην ανοιχτή επιστολή της για απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες αλλά δεν εκπληρώθηκαν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κ. Ολγκίν ήταν ξεκάθαρη.

«Μιλούσε για τη διαδικασία, δεν έχει καμιά σχέση με τις δηλώσεις του κ. Τατάρ. Θα αναμένουμε την έκθεση της κ. Ολγκίν προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εκείνο που κρατάμε από την επιστολή της είναι ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της και ότι επιζητεί μια βιώσιμη λύση για ένα κοινό μέλλον. Κοινό μέλλον και βιώσιμη λύση δεν συμβαδίζουν με τα δύο κράτη που ζητά ο κ. Τατάρ», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κ. Ολγκίν συνεχίζει τις προσπάθειες της και αυτό θέλουμε και εμείς.

«Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα συνεργαστεί, όπως συνεργάζεται εποικοδομητικά και με προτάσεις, για να πετύχει αυτή η αποστολή» της κ. Ολγκίν», ανέφερε.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τακτικές επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αυτές που φαίνονται και αυτές που δεν φαίνονται, είναι προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του διεθνούς παράγοντα, ώστε η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ