Σήμερα η Κύπρος αποχαιρετά την Κυριακού Πελαγία η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 86 ετών.

Η κηδεία της γυναίκας της οποίας το όνομα θα παραμείνει συνυφασμένο με την Κυπριακή λαϊκή παράδοση, θα τελεστεί στις 3 το απόγευμα και η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Η σορός της Μαστόρισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις τρείς το απόγευμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου αποφάσισε όπως η κηδεία τελεστεί με δαπάνη του Δήμου και οι σημαίες του Δημοτικού Μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες.

Την αποχαιρέτησαν με τραγούδια

Mε παραδοσιακή μουσική και μοιρολόγια, λίγο πριν την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας αποχαιρέτησαν σήμερα τη «μαστόρισσα» Κυριακού Πελαγία οι για 17 χρόνια συνεργάτες της, το μουσικό σχήμα Μεσόγειος, υπό τον μουσικό Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

Πλήθος κόσμου έσπευσε να απευθύνει το ύστατο χαίρε στην τόσο αγαπητή τραγουδίστρια της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου, η οποία έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί, σε ηλικία 86 ετών.

Αναφερόμενη στην εκλιπούσα, η εγγονή της Σόλια Πελαγία είπε ότι η γιαγιά της έφυγε με τον καημό της επιστροφής στο περιβόλι της στο Βαρώσι, ενώ η δεύτερη μεγάλη της αγάπη ήταν η παράδοση και η μουσική την οποία υπηρέτησε.

Κατά τον δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι η Κυριακού Πελαγία ήταν μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια και πως αποδοχή της εξακολουθεί να είναι σταθερή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού «και αυτό είναι για τον δημιουργό η μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση».