Η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU Cities Mission, είναι ένας «φοβερός στόχος» για τον Δήμο Λεμεσού, ανέφερε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων των συνεργαζόμενων φορέων, η Λεμεσός θα είναι καλύτερη, πιο πράσινη, πιο φιλική στο περιβάλλον και κλιματικά ουδέτερη σε επτά χρόνια.

Ο κ. Νικολαϊδης χαιρέτησε το μεσημέρι τον 1ο κύκλο εργαστηρίων της ευρωπαϊκής αποστολής, με τίτλο «Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Λεμεσός», που αφορούσε τη θεματική της κυκλικής οικονομίας και στον οποίο συμμετείχαν 15 ενδιαφερόμενοι που αναμένεται να συμβάλουν, με την τεχνογνωσία και εμπειρία τους, στη διαμόρφωση του περιεχομένου της «Σύμβασης για το Κλίμα», που θα υπογραφεί από την Κυβέρνηση, τον Δήμο Λεμεσού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα, είπε ο Δήμαρχος, είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Λεμεσό, καθώς «ουσιαστικά ξεκινά στην πράξη η διαδικασία να καθορίσουμε την πρόταση και τις ενέργειες μας που θα μας οδηγήσουν στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας».

Εξέφρασε επίσης την περηφάνια του Δήμου που επιλέχθηκε, μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, να είναι μέσα στις 100 πόλεις της Ευρώπης που θα επιχειρήσουν να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Αυτές οι πόλεις θα λειτουργήσουν σαν ένα εργαστήριο για νέες και καινοτόμες ιδέες, θα γίνουν βήματα που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια», είπε και σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν φοβερό στόχο, ιδιαίτερα για μια πόλη σαν τη Λεμεσό, αφού συνήθως οι νότιες πόλεις απέχουν δεκαετίες από τις υπόλοιπες σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας».

Υπέδειξε δε ότι η Λεμεσός θα πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα για την επίτευξη του στόχου, την ώρα που πόλεις όπως η Στοκχόλμη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη, έχουν αρχίσει εδώ και δεκαετίες να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στις κοινωνίες τους να αποδεχθούν τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν.

«Μπορεί να έχουμε ως μειονέκτημα το γεγονός ότι εμείς τώρα ξεκινούμε, αλλά έχουμε ως θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον παραδείγματα άλλων πόλεων που μπορεί να αξιοποιήσουμε ή ακόμη και να αντιγράψουμε λύσεις κατ’ αναλογία», συμπλήρωσε.

Τώρα, υπογράμμισε ο κ.Νικολαϊδης «μας δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία για να κάνουμε ουσιαστικά βήματα» και πρόσθεσε ότι θα είναι τεράστιο βήμα αν κατορθώσουμε, μέχρι το 2030 να πολλαπλασιάσουμε τα ποσοστά χρήσης του λεωφορείου, της ποδηλατοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του από την προθυμία και όρεξη των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί για τις πέντε θεματικές στις οποίες θα επικεντρωθεί ο Δήμος (κυκλική οικονομία, μεταφορές, κτίρια, ενέργεια, ακτές και θάλασσες), ο Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς (Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.α.) θα αποφασίσουν τις δράσεις που πρέπει να γίνουν.

«Εντός του 2023 πρέπει να υποβάλουμε τις προτάσεις μας για να καθορίσουμε το Συμβόλαιο της πόλης, που είναι εκείνες οι δράσεις που θα μας οδηγήσουν στην κλιματική ουδετερότητα, κοστολογημένες και συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι η Λεμεσός αλλά και η Κύπρος γενικότερα, έχουν το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, τη βούληση και τα παραδείγματα «για να κάνουμε ουσιαστικά βήματα» ο Δήμαρχος Λεμεσού διαμήνυσε πως «από εμάς εξαρτάται ώστε, το 2030, η πόλη μας να είναι καλύτερη, πιο πράσινη, πιο φιλική στο περιβάλλον, πιο κλιματικά ουδέτερη».

Πηγή: ΚΥΠΕ