Η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει σε μείζονα βαθμό τον κίνδυνο για πυρκαγιές που εξαπλώνονται γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη στην Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και που προσφέρει διδάγματα για την πρόληψη μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Καναδά, Ελλάδα και Χαβάη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Breakthrough, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο, κατέληξαν στο πόρισμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των ανθρώπινων ενεργειών αύξησε τη συχνότητα των “ακραίων” πυρκαγιών κατά 25% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Nature. 

Εξετάζοντας μια σειρά από πυρκαγιές από το 2003 μέχρι το 2020, χρησιμοποίησαν τη τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τη σύνδεση μεταξύ των μέγιστων μέσων θερμοκρασιών, των πιο ξηρών συνθηκών και των πυρκαγιών που εξαπλώνονται πιο γρήγορα καίγοντας πέραν των 4000 εκταρίων την ημέρα. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 59% μέχρι το τέλος του αιώνα με βάση το σενάριο των “χαμηλών εκπομπών” οπόταν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζεται σε 1,8 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα και μέχρι 172% με βάση ένα σενάριο απεριόριστων υψηλών εκπομπών.

Η επιφάνεια της γης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου.

Ο συγγραφέας της μελέτης Πάτρικ Μπράουν δήλωσε στο AFP πως η εικόνα που έχουν αποκομίσει σε σχέση με τα όρια της ξηρότητας είναι ότι μπορεί να βοηθήσουν τα μέτρα πρόληψης, για παράδειγμα καταδεικνύοντας τα καλύτερα σημεία για αραίωση και επιβεβλημένη καύση βλάστησης για μείωση της ξηρής φυσικής ουσίας από την οποία “τροφοδοτούνται” οι φωτιές, γνωστής ως “επικίνδυνο καύσιμο”.

“Βρίσκουμε ότι υπό τις πλείστες συνθήκες, η επίδραση των μειώσεων του επικίνδυνου καυσίμου μπορεί να αναιρέσει εντελώς το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής”, ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη πως τα ευρήματα μπορεί επίσης να παρέχουν χρήσιμη πληφορόρηση για προληπτικές ενέργειες σε σχέση με τις ηλεκτρικές γραμμές και να καταδείξουν που πρέπει να εστιάσουν οι εκστρατείες παρακολούθησης και ενημέρωσης και που να αναπτυχθούν οι πόροι για την κατάσβεση των πυρκαγιών.