Η Γερμανία προσφέρθηκε να δώσει αντιπυραυλικά συστήματα στην Πολωνία μετά την πτώση ενός πυραύλου στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε προσφερεθεί να στηρίξουμε την Πολωνία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εναέριου χώρου της με τα αεροσκάφη Eurofighter και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post.

Δυο άτομα σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ένας πύραυλος έπεσε στο χωριό της Πολωνίας  Przewodow, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Blaszczak, σε ανάρτησή του στο Twitter καλωσόρισε τη γερμανική πρόταση με ικανοποίηση.

Επεσήμανε πως σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη γερμανική πλευρά σήμερα θα προτείνει όπως το σύστημα τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Αντιπυραυλικές μονάδες Patriot βρίσκονται ήδη τοποθετημένες στη Σλοβακία. Η ΥΠΑΜ της Γερμανίας είπε πως το Βερολίνο επιδιώκει να τις αφήσει εκεί για περισσότεο διάστημα, «μέχρι το τέλος του 2023 και δυνητικά και πέραν αυτού».

«Είναι ύψιστη ευθύνη μας όπως το ΝΑΤΟ μη εμπλακεί σε αυτή τη διένεξη, ενώ ενισχύει την αεράμυνά του», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ