Στην Ευρώπη υπήρξε το «πιο καταστροφικό» ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών τον χρόνο που πέρασε, δήλωσαν οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές την Τρίτη, καθώς ειδικοί μελετούν τη σκοπιμότητα των εμβολιασμών.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022, εντοπίστηκαν περίπου 2.500 κρούσματα γρίπης των πτηνών σε φάρμες σε 37 ευρωπαϊκές χώρες, ανέφεραν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και η ΕΕ.

Σε εκείνο το διάστημα «περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά σφαγιάστηκαν» στις πληγείσες φάρμες, ανέφερε η ΕΑΑΤ.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει προληπτικές σφαγές κοτόπουλων, πάπιων και γαλοπούλων, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τα κρούσματα, είπε η υπηρεσία υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΑΑΤ είπε ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε αξιοσημείωτος διαχωρισμός μεταξύ δύο επιδημικών κυμάτων, καθώς ο ιός δεν τέθηκε υπό έλεγχο το καλοκαίρι.

Φέτος το φθινόπωρο, η επιδημία ήταν πιο λοιμώδης από πέρυσι την ίδια περίοδο, με τον αριθμό των μολυσμένων αγροκτημάτων κατά 35% υψηλότερο.

Μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου 2022, καταγράφηκαν περίπου 400 κρούσματα σε φάρμες σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός έχει ανιχνευθεί περισσότερες από 600 φορές σε άγρια πτηνά, ιδίως σε πάπιες και κύκνους, τα οποία σύμφωνα με την έκθεση μπορεί να συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού μεταξύ των αγροκτημάτων.

Οι υγειονομικές αρχές μελετούν τη δυνατότητα χρήσης εμβολίων για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης στους ανθρώπους είναι χαμηλός και «χαμηλός έως μέτριος» για άτομα που εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε επαφή με πτηνά και πουλερικά.