Φωτογραφία αρχείου

Προειδοποιητικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να απέχει από προκλητικές ενέργειες εν όψει της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, έστειλε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπου τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα των Βαρωσίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα Βαρώσια κι υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών που επιδιώκει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. «είναι ενωμένη» στο εν λόγω θέμα.

Κάλεσε, μάλιστα, την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αντίδραση από την Ε.Ε.

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δεν θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ.

«Για τις επαπειλούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια», ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε συνολικά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με κορύφωση την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερνογάν στα κατεχόμενα την 20ή Ιουλίου, την επέτειο της εισβολής του Αττίλα.

Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να προβεί σε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της (μερικής) αλλαγής καθεστώτος στα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία αεροπορικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένων και μη, στα κατεχομένα.

Συντηρώντας συνεχώς την προκλητική του στάση, ο Ερντογάν επανέλαβε «πως στις 20 Ιουλίου θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι υποστηρίζουμε την ‘τδβκ’».

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν τόνισε ότι «στις 20 Ιουλίου θα βρισκόμαστε στη ‘τδβκ’ για να παραβρεθούμε στις γιορτές της `ειρήνης και ελευθερίας`, θα πάμε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία. Την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού θα είμαστε μαζί με τα αδέλφια μας Τ/Κ και θα συμμετέχουμε στις εορτές της 20ης Ιουλίου».