Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε την ελπίδα ότι η εντονότατη ευαισθητοποίηση της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα, σε κράτη μέλη όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα άφιξη μεταναστών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Υπουργός χαρακτήρισε τον Οκτώβριο «πολύ άσχημο μήνα», αφού  καταγράφηκαν πέραν των 1.500 αφίξεων παράτυπων μεταναστών, όλων από την πράσινη Γραμμή, μέχρι αυτή τη στιγμή.

Εξέφρασε δε ανησυχία για το γεγονός ότι έχει αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, αφού όπως είπε οι προέρχονται πλέον ξεκάθαρα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Πρόσθεσε ότι οι παράτυποι μετανάστες είναι «ξεκάθαρα προερχόμενοι μέσω Τουρκίας, ότι έχουν συλλεχθεί οι πληροφορίες και  έχουν διαβιβαστεί και σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως προχωρά με συγκεκριμένα μέτρα, επιστρατεύοντας και κάμερες ώστε  να υπάρξει αποτροπή, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να δέχεται και να υποδέχεται αυτούς τους αριθμούς».