Ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησαν στα γεγονότα των Οκτωβριανών του 1931 στην Κύπρο δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας Σπύρος Σακελλαρόπουλος.

Σημείωσε ότι από τη μία ήταν η έντονη απογοήτευση για την πορεία του αιτήματος για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και από την άλλη οι συνθήκες οικονομικής ανέχειας κατά την Βρετανική αποικιοκρατία.

Όπως εξήγησε μια σύναξη προσωπικοτήτων που ήταν υπέρ της Ένωσης, μελών του κομμουνιστικού κόμματος Κύπρου και άλλων στην πλατεία της Φανερωμένης στην Λευκωσία οδήγησε στο κάψιμο του κυβερνείου.

Ο διδάκτωρ Ιστορίας Αλέξης Αλέκου σημείωσε ότι πρόκειται για μια σχεδόν αυθόρμητη εξέγερση η οποία ωστόσο, είχε αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε όλη την Κύπρο και ιδιαίτερα στα χωριά.

Αποτέλεσμα ήταν η εξορία ηγετικών στελεχών του ΚΚ Κύπρου όπως ο Σκελέας και ο Βάτης αλλά και προσωπικοτήτων που ήταν υπέρ της Ένωσης όπως ο Νικόδημος Μυλωνάς.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.