Έντονες διαβουλεύσεις, αλλεπάλληλες συσκέψεις και ανακατατάξεις δυνάμεων φέρνει η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να καλείται για πρώτη φορά να πάρει θέση στον δεύτερο γύρο, αποφασίζοντας πιθανώς υποστήριξη ενός εκ των δύο υποψηφίων που στηρίζονται από άλλα κόμματα.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση για το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, η οποία πρέπει να λάβει πολλές παραμέτρους υπόψιν, ενώ φαίνεται ότι δεν προκρίνεται από τα περισσότερα ηγετικά στελέχη η επιλογή για ψήφο κατά βούληση.

Το πρωί προηγήθηκε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου επέστρεψε στην συνέχεια στην Πινδάρου όπου απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στις 12 το μεσημέρι άρχισε η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, το οποίο θα δώσει την κατεύθυνση στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα για να λάβει οριστική απόφαση. Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρουν ότι την στήριξη του κ. Χριστοδουλίδη προκρίνουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόδρομος Προδρόμου και ο Χάρης Γεωργιάδης, στην αντίπερα όχθη ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και αρκετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ της υποστήριξης Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το πρωί συνεδρίασε και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ το οποίο αξιολόγησε το αποτέλεσμα του Α’ γύρου, για το οποίο υπάρχει ικανοποίηση και τονίζεται ότι η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Δηλώσεις έκανε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λόγο να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει την υποψηφιότητά του στο δεύτερο γύρο, υποδεικνύοντας πως το Κυπριακό είναι αυτό το οποίο μπορεί να τον ενώσει με τον ΔΗΣΥ. Παράλληλα, ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη και έχει ως προμετωπίδα την σοβαρότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το επιτελείο Μαυρογιάννη ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα το απόγευμα συναντήσεις με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων καθώς και με τους ανεξάρτητους υποψήφιους Αχιλλέα Δημητριάδη και Κωνσταντίνο Χριστοφίδη οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν ανοικτά για το ποιόν θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξασφάλισε και το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, φαίνεται ότι προτεραιότητα του επιτελείου του είναι να διευθετηθεί συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μέλος του εκλογικού επιτελείου είπε ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολιτική συγγένεια με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε τις καταβολές και την πολιτική του ταυτότητα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης από τις 11 το πρωί μετέβη στο πολιτικό του γραφείο όπου εξετάζεται το τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις. Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Χριστοδουλίδης σε σχέση με το ΕΛΑΜ, καθώς αναμένεται ότι θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του που θα του αποστείλει, με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του.