Η επόμενη μέρα μετά την εκλογή της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής βρίσκει τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετρούν τι πήγε λάθος.
Παρά το γεγονός ότι διαφαίνονταν πιθανές συμμαχίες για μια σειρά από λόγους δεν κατέστη εφικτό να εκλεγεί υποψήφιος από την αντιπολίτευση.

Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η μεσολαβητική πρόταση του Μάριου Καρογιάν, η οποία προέβλεπε να συνεργαστούν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΔΗΠΑ για να εκλεγεί στην θέση του Προέδρου της Βουλής ο Άντρος Κυπριανού. Τέθηκε όρος ώστε να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ώστε σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2023 που να προέρχεται από την αντιπολίτευση, να παραχωρηθεί η προεδρία της βουλής στον ΔΗΣΥ.

Ενώ αρχικά έγινε συζήτηση για αυτό το σενάριο η ΕΔΕΚ, αρχικά δεν αποδέχθηκε με την αιτιολογία ότι μετέχουν στην συμφωνία τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενώ το ΑΚΕΛ αργότερα απέρριψε την συμφωνία πληροφορούμενο ότι η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ θα αλληλοστηρίζονταν για εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Το κάθε κόμμα από το σημείο αυτό ακολούθησε τον δικό του δρόμο.

Ταυτόχρονα, η παράδοξη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, που ως έχει επιτρέπει το παρασκήνιο, έδωσε την δυνατότητα στον ΔΗΣΥ και τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου, να κερδίσουν την μάχη, με την στήριξη της ΔΗΠΑ και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ το οποίο απέσυρε στον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα του προέδρου του. Όπως πληροφορούμαστε το ΕΛΑΜ, θα ζητήσει προεδρία μιας επιτροπής της Βουλής και συγκεκριμένα της Επ. Γεωργίας ή της Επ. Περιβάλλοντος.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μετέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η συνεργασία ανάμεσα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ώστε να φέρουν εις πέρας όσα αναμένουν οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά έστειλε μηνύματα σε σχέση με τον επιχειρούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συναντήσεις με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα και την Τρίτη, απευθύνοντας εκ νέου μήνυμα συνεργασίας.