Το διορισμό της Ελεάνας Αλεξάνδρου στη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της υποψηφιότητας της Λεμεσού για το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, ανακοινώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – υποψήφια πόλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, η κ. Αλεξάνδρου αναλαμβάνει από τη θέση αυτή να δημιουργήσει την καλλιτεχνική πρόταση που θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας της Λεμεσού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030. Εκτός από την κ. Αλεξάνδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει εργοδοτήσει επίσης εξωτερικούς συμβούλους  με μακρόχρονη πείρα σε αντίστοιχες διοργανώσεις, σύντομα δε ο Οργανισμός θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση , η χορογράφος και περφόρμερ, Ελεάνα Αλεξάνδρου γνωρίζει πολύ καλά την πόλη, το σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική της κληρονομιά, τους φορείς  και τους καλλιτέχνες της, αποτελώντας η ίδια εδώ και χρόνια μέρος του καλλιτεχνικού της κεφαλαίου.

«Η δημιουργική της ευφυία, η εξωστρέφεια και η ικανότητα διαχείρισης και αποτελεσματικής υλοποίησης που απέκτησε μέσα από την ενασχόληση της με εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, την καθιστούν ιδανική επιλογή να οδηγήσει την πόλη, τους δημιουργούς  και τους κατοίκους της σε αυτή τη πολιτιστική διαδρομή έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής, επαναπροσδιορίζοντας πολιτιστικά τη Λεμεσό, επενδύοντας στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης και δημιουργώντας προοπτικές σύγχρονης και αειφόρου ανάπτυξης που θα επεκτείνεται πέραν από  το 2030» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου απέκτησε απέκτησε μεταπτυχιακό από το πρόγραμμα DasArts Master of Theatre της Σχολής Τεχνών του Άμστερνταμ μετά από το πτυχίο σε χορό και χορογραφία από το Πανεπιστήμιο Bath Spa του Ηνωμένου Βασιλείου (2009). Δουλεύει επαγγελματικά ως περφόρμερ από το 2004 και χορογραφεί από το 2011. Συν ιδρύτρια της ομάδας bytheway productions, η οποία ενεργοποιείται στους τομείς των παραστατικών και εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και ως διευθύντρια του ανοιχτού εργαστηρίου Makers Will make. 

Αποτελεί στενό συνεργάτη του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού και της ομάδας pelma.Lia Haraki. Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πρόεδρος της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου. Έργα της παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό.