Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αντί 0,25 που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, προχωρώντας σε μεγαλύτερο πρώτο βήμα ομαλοποίησης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού στην ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη από το 2011.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέβασε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 0% και το επιτόκιο για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης στο 0,5%. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη συνεδρία του ΔΣ, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ανακοινώσει ότι στη σημερινή συνεδρία η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Παράλληλα το ΔΣ της ΕΚΤ ενέκρινε το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI), με στόχο να περιορίσει τον κερματισμό που παρατηρείται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις αγορές.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι ενδεδειγμένο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των επιτοκίων πολιτικής του σε σχέση με τις ενδείξεις που είχε δώσει κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση που διενέργησε το Διοικητικό Συμβούλιο όσον αφορά τους κινδύνους πληθωρισμού και την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι «κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θα είναι ενδεδειγμένη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων».
«Η σημερινή επίσπευση της εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη μετάβαση σε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας πως «η μελλοντική πορεία των επιτοκίων πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε στοιχεία και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει διάφορες επιλογές για τον εκτοκισμό της πλεονάζουσας ρευστότητας που διακρατείται».
Για το ΤPI η ΕΚΤ τόνισε πως η θέσπισή του «είναι αναγκαία προκειμένου να στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».
«Πιο συγκεκριμένα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», εξήγησε η ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «ο ενιαίος χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προαπαιτούμενο προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών».
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το TPI θα αποτελέσει μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Διοικητικού Συμβούλιο και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Η κλίμακα των αγορών μέσω του TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που τίθενται για τη μετάδοση της πολιτικής, σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας πως οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. «Διαφυλάσσοντας τον μηχανισμό μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών», ανέφερε η ΕΚΤ.
«Σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία όσον αφορά τις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) καθώς φθάνουν στη λήξη τους εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία», κατέληξε η ΕΚΤ.
Αυτή τη στιγμή η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναλύει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Πηγή: ΚΥΠΕ