«Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό σε μια εποχή μειωμένης ελπίδας για ειρήνη» αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπογραμμίζει πως «η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής: η ειρήνη πρέπει να προχωρήσει – η κατοχή πρέπει να τερματιστεί».

Επίσης, o Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως «είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε το όραμα δύο κρατών -του Ισραήλ και της Παλαιστίνης- που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών» και απευθύνει την προτροπή: «Μαζί, ας επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς τον Παλαιστινιακό λαό στην προσπάθειά του να επιτύχει τα αναφαίρετα δικαιώματά του και να οικοδομήσει ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους».

Περαιτέρω, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον «αυξανόμενο αριθμό των Παλαιστινίων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον φαύλο κύκλο της βίας που κατακλύζει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη» και επισημαίνει πως «κάθε θύμα τροφοδοτεί τον φόβο και ακόμη περισσότερη βία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα «για να μειώσουν τις εντάσεις και να σπάσουν αυτόν τον φονικό κύκλο» και προσθέτει ότι «οι μακροχρόνιοι παράγοντες των συγκρούσεων -συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κατοχής, της επέκτασης των οικισμών, των κατεδαφίσεων σπιτιών και των εξώσεων- αυξάνουν τον θυμό, την απελπισία και την απόγνωση».

Εν τω μεταξύ, παρατηρεί ότι «η Γάζα συνεχίζει να υπομένει εξουθενωτικούς αποκλεισμούς και ανθρωπιστικές κρίσεις» και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη να δεσμευτούν για τον «τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Παλαιστινίων».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί την UNRWA ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και συγχαίρει τους δωρητές για την υποστήριξή τους και προτρέπει όλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παράσχουν προβλέψιμη και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει η UNRWA να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ