Ο μόνος λόγος που η ΕΕ δεν παραγγέλνει επιπλέον δόσεις από την ΑΖ είναι ότι η ΑΖ δεν έχει ακόμα εκπληρώσεις τις συμβατικές της υποχρεώσεις, δεν έχει παραδώσει τις πρώτες δόσεις που έχουν παραγγελθεί και η Κομισόν προσέφυγε εναντίον της στη Δικαιοσύνη, εξηγεί στο ΚΥΠΕ, ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ, διευκρινίζοντας τα όσα μεταδόθηκαν από το Στρασβούργο την Κυριακή σχετικά με το μέλλον της σύμβασης της ΕΕ με την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές συμβάσεις με την εταιρεία και διευκρινίζει ότι το εμβόλιο της ΑΖ παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων της ΕΕ. Εξηγεί ακόμη ότι ο πρωταρχικός στόχος της ΕΕ είναι η εκτέλεση των συμφωνηθέντων από την αρχική σύμβαση της ΕΕ με την ΑΖ.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι, “το εμβόλιο της ΑΖ παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων της ΕΕ και χιλιάδες πολίτες το λαμβάνουν, καθώς χορηγείται σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό που έχει σημασία για την Κομισιόν είναι η έγκαιρη παράδοση δόσεων στους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με προηγούμενες συμβατικές δεσμεύσεις”.

Όπως ξεκαθαρίζει, “η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμβατικές δεσμεύσεις της σχετικά με τις παραδόσεις. Αυτός είναι ο λόγος, και για τον συγκεκριμένο αυτό λόγο και μόνο, η Κομισιόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας, εξ ονόματος των κρατών μελών”.

“Καθώς αυτή η δικαστική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις τρέχουσες ή μελλοντικές συμβατικές σχέσεις με την εταιρεία”, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος.

“Και πάλι, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η παράδοση των δόσεων σύμφωνα με τις συμβατικές ρυθμίσεις”, επαναλαμβάνει.

Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι “η ΕΕ επιβεβαίωσε ήδη νωρίτερα ότι δεν ασκεί την επιλογή της να παραγγείλει περισσότερες δόσεις του εμβολίου AZ βάσει της ισχύουσας συμφωνίας”.

Όμως τονίζει ότι “όλες οι επιλογές για το μέλλον παραμένουν στο τραπέζι, καθώς η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη σε μια προσέγγιση χαρτοφυλακίου για τα μελλοντικά μας εμβόλια”.