Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ εξακολουθεί να διοχετεύει υποστήριξη για την κατάσβεση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν στο οποίο προστίθεται ότι μετά τα αιτήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον συμβάλει στην κινητοποίηση 14 πυροσβεστικών αεροσκαφών, 3 ελικοπτέρων, περίπου 1.300 διασωστών και 250 οχημάτων.
Αναφέρεται περαιτέρω ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη σταλεί 9 αεροσκάφη, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και 200 οχήματα και πως η πλέον πρόσφατη ανταπόκριση ήρθε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, οι οποίες στέλνουν επίγειες πυροσβεστικές μονάδες.
Διευκρινίζεται ότι οι μονάδες αυτές θα ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στη χώρα, δηλ. τις επίγειες πυροσβεστικές μονάδες από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία, καθώς και τα αεροσκάφη από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία και ότι η βοήθεια αυτή έρχεται να προστεθεί σ’ εκείνη που είχε ήδη σταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία τα οποία στάλθηκαν σε πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, δύο ελικόπτερα από την Τσεχία και τις Κάτω Χώρες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Αλβανία· και αναφέρεται στις επίγειες δυνάμεις από τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία στη Βόρεια Μακεδονία.
Το Σάββατο, η Ρουμανία απέστειλε ένα επιπλέον αεροπλάνο για τις εν εξελίξει επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Τουρκία, υπό τον συντονισμό της ΕΕ.
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε ότι «κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλές πυρκαγιές πλήττουν ταυτόχρονα πολλές χώρες».
Πρόσθεσε πως η κινητοποίηση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ΕΕ τάσσεται απολύτως αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία.
Αναφέρεται ακόμα ότι ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ συμβάλλει στην παροχή χαρτών εκτίμησης ζημιών όσον αφορά τις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί κάθε μέρα σε 24ωρη βάση και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης και τη διοχέτευση της ενωσιακής βοήθειας, αναφέρεται τέλος.