Αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να αναστέλλει την άδεια ενός γιατρού, πριν αυτός καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο, αποφάσισε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στη Νομική Υπηρεσία, με αφορμή τις καταγγελίες για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Υγείας, η ηγεσία της Αστυνομίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε ότι έγινε αμέσως σύγκληση της σύσκεψης λόγω των πολύ σοβαρών θεμάτων τα οποία προέκυψαν. Τόνισε, ωστόσο, ότι στο στάδιο αυτό πρόκειται για καταγγελίες και πληροφορίες και επανέλαβε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι όλες οι υποθέσεις για τις οποίες υπήρξε καταγγελία, συζητήθηκαν με την ηγεσία της Αστυνομίας και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δόθηκαν κατευθύνσεις εκεί και όπου χρειάζεται η Αστυνομία.

Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες ποινές που μπορεί να επιβληθούν στις υποθέσεις που διερευνώνται, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αν υπάρξουν καταχωρήσεις ποινικών υποθέσεων και τι αδικήματα μπορεί αυτές να περιλαμβάνουν, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων. Ήδη, ανέφερε, έχει εκδοθεί για μια περίπτωση ένα διάταγμα προσωποκράτησης το οποίο αναφέρεται σε κάποια αδικήματα τα οποία εξετάζονται, ωστόσο, όπως είπε, η τελική απόφαση για το ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο δικαστήριο θα εξαρτηθεί σε συνεννόηση της Νομικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία, ανάλογα με το είδος της μαρτυρίας που θα προκύψει.

«Υπάρχουν αρκετά σοβαρές ποινές. Εκείνο το οποίο σήμερα συζητήσαμε σε πιο μεγάλη έκταση και εκεί που διαπιστώθηκε και κάποια αδυναμία, αν θέλετε, είναι η δυνατότητα εκ μέρους του ΠΙΣ να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για πιθανή αντιδεοντολογική συμπεριφορά γιατρών, πριν από την καταδίκη τους», ανέφερε.

Ο ΠΙΣ, ανέφερε, εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί στις πειθαρχικές διαδικασίες του κάποιος γιατρός πριν από την καταδίκη του από ποινικό δικαστήριο.

Παράλληλα, σημείωσε, η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει τι άλλα μέτρα μπορεί να λάβει προκειμένου να περιορίσει την έκθεση του κοινού στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι κάποιος γιατρός αποδεδειγμένα έχει ενεργήσει κατά τρόπο που να μην συνάδει με την επαγγελματική δεοντολογία.

Ερωτηθείς για το αν θα καταγγέλλονται και περιπτώσεις πολιτών που προσεγγίζουν γιατρούς για την έκδοση ψεύτικου πιστοποιητικού, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι και αυτός που προσφέρει και αυτός που παίρνει τα λεφτά είναι ποινικά υπεύθυνοι και αν κάποιος γιατρός δώσει μαρτυρία ότι κάποιος ιδιώτης τον προσέγγισε για να του προσφέρει χρήματα για πιστοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα εξετάσει η Αστυνομία και τα περιστατικά της υπόθεσης αυτής.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να δει το νομοσχέδιο και να εξετάσει τι ποινές προβλέπονται σε γιατρούς που παρανομούν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι στη σύσκεψη παρέστησαν οι διευθύνοντες ΤΑΕ των τριών εμπλεκομένων υπηρεσιών που διερευνούν κάποιες πληροφορίες σε σχέση με υποθέσεις γιατρών που φέρονται να μην έχουν εμβολιάσει και να έχουν δώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού.