Στην ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών αρμόδιων για θέματα περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο, θα βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το θέμα προστέθηκε στην απογευματινή ατζέντα της συνάντησης μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πολωνίας.
 
Κατά το κύριο μέρος της συνάντησης το πρωί της Τετάρτης, υπό την προεδρία του Σλοβένου Υπουργού Περιβάλλοντος Αντρέι Βίζακ, και στην οποία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, οι 27 υπουργοί θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για τη θέση του Συμβουλίου ενόψει της κλιματικής Συνόδου COP26 στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.
 
Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για προτάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.
 
Υπενθυμίζεται πως το θέμα των τιμών της ενέργειας απασχόλησε την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στη Σλοβενία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη συνάντηση των Υπουργών αρμοδίων για θέματα εσωτερικής αγοράς και ανταγωνιστικότητας στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ θα αποτελεί κύριο θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου.
 
Η Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη» προτάσεων προς τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση του φαινόμενου των υψηλών τιμών κατά το δείπνο που θα προηγηθεί, την Τρίτη, της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Σλοβενία. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η κατάθεση των προτάσεων παραπέμπεται σε κατοπινό στάδιο, καθώς αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα, στο οποίο τα κράτη μέλη θα επικεντρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: ΚΥΠΕ