Η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι κρίσιμης σημασίας τώρα, αλλά και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον, δήλωσαν οι Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν την Τετάρτη στη συζήτηση, στην ολομέλεια του ΕΚ. Κατά τη συζήτηση, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρόταση για το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στη συζήτηση, στην παρουσία και της Υφυπουργού Brigitte Klinkert της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, τέθηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία για την ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση, οι Ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, τις οποίες παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ, που πλήττονται από τον πόλεμο, ζητώντας ενότητα μεταξύ των κρατών μελών. Ζήτησαν ακόμη τη στήριξη των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων του πολέμου, είτε ως συνέπεια της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είτε λόγω της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων από την Ουκρανία.

Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να ηττηθεί ο Πούτιν, αλλά υπογράμμισαν επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους που αντιμετωπίζει η ίδια η ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών, θα αμβλύνει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα επιτρέψει στην ΕΕ να βοηθήσει καλύτερα τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, ανέφεραν.

Οι Ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τη δυσχερή θέση των ατόμων στην ΕΕ που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αγοράς τροφίμων ή της θέρμανσης των σπιτιών τους και ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει κατά περίπτωση αν θα προχωρήσει σε νέα νομοθεσία που θα μπορούσε να προσθέσει πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ήδη προβληματικές επιχειρήσεις.

Κατά τη συζήτηση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς ανέφερε εξάλλου ότι το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτει η Ευρώπη είναι η ενότητα και το οικονομικό της βάρος που της επιτρέπει να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στον επιτιθέμενο.

Ευχαρίστησε επίσης τους Ευρωβουλευτές για τη στήριξη στο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων. Είπε ότι η προσπάθεια είναι να κινηθούν οι Κυβερνήσεις συντονισμένα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι εύκολο πράγμα η ενότητα» αν και όπως είπε «η πολιτική ενότητα είναι η μεγάλη μας δύναμη».

Σημείωσε ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τους πολίτες και η Κομισιόν ανησυχεί για υψηλό κόστος ενέργειας. Κοιτάμε πως θα το αντιμετωπίσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, ανέφερε, λέγοντας ότι προτάσεις στο συναφές σχέδιο “Repower EU“ αναμένονται εντός του Μαΐου.

Το ψήφισμα για τους τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία για την ΕΕ θα τεθεί κατά τη σύνοδο της 18ης-19ης Μαΐου.

Πηγή: ΚΥΠΕ