Το 2026 η Λευκωσία θα γίνει η πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης κάτι που διανοίγει προοπτικές, δήλωσε ο υποψήφιος για την δημαρχία της πόλης και Νίκος Τορναρίτης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό, υπάρχει ένα ασφυχτικό χρονοδιάγραμμα δύο χρόνων για να γίνουν πολλά έργα στον νέο μεγάλο μητροπολιτικό δήμο.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο δημιουργίας πάρκου φωτοβολταϊκών 35 μεγαβάτ. Ανέφερε ακόμα ότι θα επιχειρήσει να κηρυχθεί ως βιομηχανικό διατηρητέο του εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ ώστε με ιδιωτικά κονδύλια να γίνουν εκεί γήπεδα για τα παιδιά και Κέντρο Καινοτομίας.

Αναφερόμενος στα θέματα κινητικότητας ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι η λεωφόρος Μακαρίου πρέπει να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα, ώστε να επανασυνδεθεί το ιστορικό κέντρο.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χαράλαμπος Προύντζος ανέφερε ότι όραμα ου είναι μια Λευκωσία με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο κ. Προύντζος αναφέρθηκε σε ένα ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης με την δημιουργία τριών πνευμόνων πρασίνου στο ΣΟΠΑΖ, στην Κρατική Έκθεση και τον Άγιο Δομέτιο.

Μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας μίλησε για την έξυπνη πόλη, που θα αξιοποιεί την τεχνολογία ως μέσο προκειμένου να διευκολύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της οι οποίοι θα συναλλάσσονται διαδικτυακά με τον δήμο για όλες τις υπηρεσίες.

Ο κ. Πρόυντζος ανέφερε ότι επιθυμεί μια δημοκρατική πόλη, η οποία θα αφήνει μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων τους πολίτες να εκφράζουν την άποψη τους για σημαντικά θέματα. Ο κ. Πρόυντζος είπε ότι θα αναδείξει την πολυπολιτισμική ταυτότητας της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας ποιοτικού τουρισμού στην πόλη.