Σε μια σειρά ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού θα προβεί αργά το απόγευμα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Όπως προαναγγέλθηκε το βράδυ της Κυριακής, από την ερχόμενη Παρασκευή κάθε ενήλικος πολίτης της Αγγλίας θα μπορεί να κάνει δύο γρήγορα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ κορωνοϊού.

Στόχος είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού. Τα τεστ θα μπορούν πλέον να τα προμηθεύονται οι πολίτες είτε με κατ’ οίκον παραγγελία μέσω διαδικτύου, είτε με αγορά από συμμετέχοντα φαρμακεία. Ήδη γρήγορα τεστ κορωνοϊού χορηγούν ορισμένες επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, τα δευτεροβάθμια σχολεία στους μαθητές και οι δήμοι σε διάφορα σημεία ελέγχων.

Πριν από την ανακοίνωση περί των γρήγορων τεστ η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι απόψε ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει λεπτομέρειες για ένα πιλοτικό πρόγραμμα «πιστοποίησης κατάστασης Covid» ώστε να αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος πολιτών σε εκδηλώσεις.

Η αρχή θα γίνει σε ένα κλαμπ ζωντανής κωμωδίας στο Λίβερπουλ στις 16 Απριλίου και θα ακολουθήσουν έως τα μέσα Μαΐου τρεις ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ στο Σέφιλντ, ένας κινηματογράφος στο Λίβερπουλ, ένα νυχτερινό κλαμπ διασκέδασης και ένα επιχειρηματικό συνέδριο στην ίδια πόλη, καθώς και ένας μαζικός αγώνας δρόμου στο Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας.

Από τους θεατές θα απαιτούνται αρνητικά τεστ κορωνοϊού πριν και μετά τις εκδηλώσεις και αργότερα θα μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης αποδεικτικό εμβολιασμού τους ή τεστ αντιγόνων που αποδεικνύει ότι έχουν αντισώματα λόγω προηγούμενης προσβολής τους.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει επίσης το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με βάση το οποίο θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, πιθανώς από τις 17 Μαΐου, αν και δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί απόψε η ημερομηνία.

Οι ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν επί βρετανικού εδάφους από τις χώρες στην «πράσινη» κατηγορία θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη, αλλά δε θα χρειάζεται να μένουν σε απομόνωση.

Για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, πέρα από τα διαγνωστικά τεστ, θα εξακολουθεί να ισχύει αντιστοίχως η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης στο σπίτι ή καραντίνας σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών θα γίνει πιο κοντά στην ημερομηνία επανέναρξης των διακοπών στο εξωτερικό ανάλογα με την πρόοδο των εθνικών εμβολιαστικών προγραμμάτων, τα ποσοστά θετικών τεστ και τη διασπορά επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει την υλοποίηση του επόμενου βήματος του οδικού χάρτη για έξοδο από το lockdown. Αυτό προβλέπει το άνοιγμα στις 12 Απριλίου του λιανεμπορίου, των εξωτερικών χωρών των καταστημάτων εστίασης, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων και ορισμένων άλλων επιχειρήσεων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις δε θα απαιτείται για την ώρα πιστοποιητικό κατάστασης Covid για την είσοδο.