Η Νομική Υπηρεσία καλεί τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να λάβουν μέτρα, ώστε να μην χρησιμοποιείται η ονομασία «χαλούμι» για προϊόν που δεν πληροί τις προδιαγραφές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Σε γνωμάτευση του ο Γενικός Εισαγγελέας Γ. Σαββίδης αναφέρεται στα τυριά που φέρουν την ονομασία χαλούμι, χωρίς να τηρούν τα πρότυπα και κυκλοφορούν τόσο στην κυπριακή αγορά, όσο στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Δεν μπορούν, σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα να κυκλοφορούν στην αγορά δύο προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλούμι, εφόσον οι προδιαγραφές τους διαφέρουν
Για σήμερα έχει καθοριστεί έκτακτη συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας για τη γνωμάτευση και για καθορισμό της νέας πορείας που θα ακολουθήσουν πλέον οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αναμένεται αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και για άμεσες ενέργειες καθολικής ανάθεσης των ελέγχων σε ένα φορέα. Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα καθορίστηκε συνεδρία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για ενημέρωση για το θέμα στην παρουσία των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας.
Οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση του όλου θέματος θα ληφθούν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι τη σύσκεψη εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη διαμαρτυρία αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Χθες ενημερώθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας οι αγροτικές οργανώσεις.