Στην εμπόλεμη Ουκρανία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Θα συναντήσει το μεσημέρι στο Λβιβ τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης θα τεθούν οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο για το φλέγον θέμα της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και για την προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αύριο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Οδησσό και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί το συντονιστικό κέντρο, το οποίο επιβλέπει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Προβάλουν και τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος

Προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, σε ότι αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα πρέπει να είναι η Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Μιλούσε μετά από άσκηση, για την παροχή των πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Ο πυρηνικός σταθμός, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία.
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που έπληξαν το σταθμό, προκαλώντας ανησυχία για μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.