Επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, έχει προγραμματίσει η Αρχή Λιμένων, προκειμένου να εορτάσει τα 50χρονα της και τις παρουσίασε σήμερα, σε διάσκεψη που δόθηκε στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δρ Αντώνης Στυλιανού, τόνισε ότι στόχος είναι η Αρχή Λιμένων να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη. Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την στόχευση στην πράσινη ανάπτυξη και την μείωση των ρύπων.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της επέκτασης του λιμανιού του Λατσιού, με 45 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας πως θα καταστεί το 1ο πράσινο λιμάνι, καθώς και στα σημαντικά έργα που προωθούνται στη λιμενική περιοχή Βασιλικού-Ζυγίου.

Ως προς τις δράσεις για τα 50χρονα αναφέρθηκε στη συμπερίληψη ειδικού τμήματος γι’ αυτά στην ιστοσελίδα της Αρχής, καθώς και επετειακού λογότυπου που θα τοποθετηθεί στα οχήματα της, αλλά και στα λεωφορεία της ΕΜΕΛ που θα εκτελούν την παραλιακή διαδρομή.

Πρόσθεσε πως η Αρχή Λιμένων στηρίζει συγκεκριμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και πως θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ θα προκηρυχθεί διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου για μαθητές σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Η Αρχή Λιμένων έχει εκδώσει επετειακό γραμματόσημο και προέβη στην ειδική έκδοση «Ναυτικοί Φάροι, Ιστορική εξέλιξη και σημασία και Φάροι ες γην εναλίαν Κύπρον».

Προτίθεται να οργανώσει εκδήλωση αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία, εκδρομές στους Φάρους που βρίσκονται υπό την εποπτεία της και θα αναθέσει τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού με θέμα τα λιμάνια της Κύπρου.

Ακόμη, θα οργανώσει μεγάλη αθλητική εκδήλωση στο παλιό λιμάνι και μεγάλη συναυλία στις 22 Ιουνίου ημέρα της ίδρυσης της, το 1973.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων, Άνθιμος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι το 2022 ο οργανισμός είχε κέρδη 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο διευθυντής των λιμανιών Λεμεσού, Πάφου και Λατσιού, Παναγιώτης Αγαθοκλέους, τόνισε πως στόχος της Υπηρεσίας της Αρχής είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου μέσω των λιμανιών της.