Σκοπός της τέχνης είναι να απελευθερώσει την σκέψη από τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξει νέους δρόμους, ανέφερε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο ζωγράφος και εκπαιδευτικός Γιώργος Γαβριήλ.

Ο καλλιτέχνης εναντίον του οποίου εκκρεμεί έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας για έργα τέχνης που φιλοτέχνησε στον ελεύθερο του χρόνο, δήλωσε ότι στην τέχνη ένα έργο μπορεί να θεωρείται ότι προσβάλει ή να σοκάρει την κοινωνία, αλλά μπορεί παράλληλα να ανοίξει τους ορίζοντες των ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη. Από τη στιγμή που καθορίζονται όρια περιορίζεται ο καλλιτέχνης και πνίγεται η τέχνη, υπέδειξε. Ο κ. Γαβριήλ, πρόσθεσε ότι ο νόμος αναφέρει ότι δεν μπορεί να προωθείται η ρητορική μίσους ή να καταφέρεται κανείς εναντίον των ανηλίκων.

Αναφερόμενος στα έργα του ο καθηγητής τέχνης, επισήμανε ότι ζωγράφησε τον Χριστό όπως τον αισθάνεται, δηλαδή κοντά στον απλό κόσμο. 

Η τέχνη δεν θα κάνει επανάσταση, αλλά μπορεί να απορυθμίσει τις σχέσεις των ανθρώπων με ότιδηποτε δεδομένο και συντεταγμένο ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Ζέλεια Γρηγορίου.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμα, ότι κανένας δεν κινδυνεύει από την τέχνη. Το επικίνδυνο εξήγησε σε μια δημοκρατία, είναι το ίδιο το κράτος το οποίο διαθέτει μηχανισμούς καταστολής.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του κ. Γαβριήλ, επισήμανε πως έχει την εντύπωση ότι η δίωξη του έγινε με στόχο να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης τους εκπαιδευτικούς και να σταλεί το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αντιδρούν μπροστά σε διάφορα κοινωνικά δρόμενα. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ