Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για χορηγίες με στόχο την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και απόσυρσης παλαιών οχημάτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Η Κύπρος του Αύριο» και είπε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του πακέτου που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση και το Υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε ορισμένες προτάσεις.

Σήμερα, ανέφερε, ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του Προγράμματος Επιχορηγήσεων για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και απόσυρσης, με τη χορηγία να ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια 158 χιλιάδες ευρώ για 2.518 χορηγίες, όλων των ειδών οχημάτων, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα και ποδήλατα».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει και το πρόγραμμα απόσυρσης που θα συνδυάζεται και με κατ’ αποκοπή ποσού μετρητών ύψους 500 ευρώ, συν δωρεάν εισιτήρια για το λεωφορείο ή με αγορά ποδηλάτου, δηλαδή θα γίνει συνδυασμός με ένα από τα δύο. Υπάρχουν 17 κατηγορίες για καθαρά ηλεκτρικά οχήματα με τη χορηγία να αρχίζει από 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ η χορηγία για το πρόγραμμα απόσυρσης είναι 7,5 χιλιάδες ευρώ».

Στις περισσότερες κατηγορίες, συνέχισε «τόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και για το πρόγραμμα απόσυρσης, θα είναι υποχρεωτική η απόσυρση οχήματος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «αυτό που αλλάζει στο πρόγραμμα για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι ότι δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας και ο κόσμος δεν χρειάζεται να βιαστεί να υποβάλει αιτήσεις, αφού σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεπεράσουν τον αριθμό των διαθέσιμων χορηγιών τότε θα γίνει κλήρωση».

«Για να καταθέσουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από πωλητή οχημάτων ότι έχουν ενημερωθεί για την τιμή του αυτοκινήτου», πρόσθεσε.

Αυτό, είπε ο κ. Καρούσος, «γίνεται ούτως ώστε να μην έχουμε πολλές αιτήσεις οι οποίες είτε δεν χρησιμοποιούνται ή δεν προχωρούν, προκειμένου να γλυτώσουμε τον γραφειοκρατικό χρόνο αλλά και το κόστος που υπήρχε με βάση τις προηγούμενες αιτήσεις».

«Ακόμα πριν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν ένα όχημα για απόσυρση, ηλικίας άνω των δώδεκα ετών και με βάση προδιαγραφές που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα απόσυρσης οχημάτων, που φτάνει μέχρι τις 7,5 χιλιάδες ευρώ για ένα αυτοκίνητο, ο Υπουργός είπε πως «η σειρά προτεραιότητας θα είναι με το πιο παλιό σε ηλικία όχημα προς απόσυρση. Δηλαδή όσο πιο παλιό σε ηλικία είναι το όχημα που αποσύρεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εγκριθεί κάποιος».

Ωστόσο, διευκρίνισε, «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες για τις οποίες δεν απαιτείται καμία απόσυρση, ενώ θα υπάρχει και καθαρή απόσυρση με μετρητά ύψους 500 ευρώ, συν κάποιαν άλλη υπηρεσία όπως είναι τα λεωφορεία».

Ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και αυτό το πρόγραμμα, που είναι είναι σαφώς βελτιωμένο, καλύπτει τα ιδιωτικά οχήματα, εμπορικά, ταξί, αναπηρικά, πολύτεκνες οικογένειες με αυξημένη χορηγία, ποδήλατα, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα και άλλα».

Σημείωσε ακόμα ότι «για το 2022 είχαμε ξεπεράσει τους στόχους που θέσαμε για την ηλεκτροκίνηση, ενώ είμαστε σίγουροι ότι και για το 2023 θα ανταποκριθούν θετικά οι πολίτες και θα ξεπεράσουμε και πάλι τους στόχους μας».

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών «αυτή την στιγμή τρέχει σχετικό πρόγραμμα για χορηγία εγκατάστασης σταθμών επαναφόρτισης σε δημόσιους προσβάσιμους χώρους, με στόχο να εγκατασταθούν χίλιοι σταθμοί φόρτισης».

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Μεταφορών, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ