Η επί δεκαετίες κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Ελισάβετ λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, εκ των πιο έμπιστων φίλων της βασίλισσας και νονά του Πρίγκιπα της Ουαλίας Γουίλιαμ, παραιτήθηκε των καθηκόντων της από το Παλάτι λόγω σχολίων που χαρακτηρίζονται ρατσιστικά.

Κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ενάντια στη βία κατά των γυναικών που διοργάνωσε η βασιλική σύζυγος Καμίλα την Τρίτη, η λαίδη Σούζαν ρώτησε επιμόνως την ακτιβίστρια Ενγκόζι Φουλάνι «από πού πραγματικά κατάγεται».

Παρά την απάντηση της κ. Φουλάνι ότι είναι Βρετανίδα υπήκοος, γεννημένη στη Βρετανία, η 83χρονη λαίδη επέμεινε να τη ρωτά «από πού πραγματικά είναι ο λαός σου».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε μέσω Twitter από την ίδια την κα Φουλάνι, η οποία ανέφερε ότι αναστατώθηκε και εξεπλάγη από την επιμονή και τον ρατσιστικό τόνο της «ανάκρισης» στην οποία υποβλήθηκε. Η κα Φουλάνι ήταν παρούσα στη δεξίωση ως επικεφαλής της οργάνωσης Sistah Space που βοηθά γυναίκες στη Βρετανία με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική.

Τη λαίδη Σούζαν Χάσει κατονόμασε η επικεφαλής του Κόμματος Ισότητας Γυναικών Μάντου Ριντ, η οποία  ήταν παρούσα στο περιστατικό. Η κα Ριντ είπε ότι οι ερωτήσεις της λαίδης Χάσεϊ ήταν «άβολες, προσβλητικές ρατσιστικές και μη αποδεκτές», με την ίδια να δυσκολεύεται να πιστέψει τι άκουγε. Πρόσθεσε ότι τέτοιες ερωτήσεις δε θα γίνονταν σε μία λευκή γυναίκα και πως το Παλάτι πρέπει να αντιμετωπίσει τον «θεσμικό ρατσισμό».

Μεταξύ άλλων η λαίδη Χάσει είπε στην Ενγκόζι Φουλάνι, «βλέπω πως θα δυσκολευτώ να σε κάνω να πεις από πού είσαι».

Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι η καταγγελία ερευνήθηκε και διαπιστώθηκε πως πράγματι τα σχόλια που διατυπώθηκαν ήταν «απαράδεκτα και βαθιά καταδικαστέα». Χωρίς να κατονομάζει τη λαίδη Χάσεϊ, η ανακοίνωση των Ανακτόρων πρόσθεσε πως η εν λόγω γυναίκα παραιτήθηκε από τον επίτιμο ρόλο που είχε και εκφράζει εκ βαθέων απολογίες για τη ζημιά που προκάλεσε.

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Γουίλιαμ σχολίασε επίσης ότι «ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες της Δούκισσας του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ περί ρατσισμού στο Παλάτι, με άτομο που δεν έχει κατονομαστεί να φέρεται πως εξέφρασε ανησυχία για το χρώμα του δέρματος του πρωτότοκου γιου των Σάσεξ, Άρτσι πριν γεννηθεί

Πηγή: ΚΥΠΕ