Για δύο ώρες εγκατέλειψαν το πρωί τους ναυαγοσωστικούς τους πύργους σε όλη την Κύπρο, οι ναυαγοσώστες διαμαρτυρόμενοι για την αθέτηση από πλευράς συντεχνιών και κυβέρνησης όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στις 7 Ιουνίου.
Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 6 ο Υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού Πέτρος Αντωνίου ανέφερε ότι η σημερινή ήταν μια αυθόρμητη στάση εργασίας και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσουν με δυναμικά μέτρα.
Όπως εξήγησε ενώ ανέμεναν ότι από τις 8 του μήνα θα τους ανακοίνωναν την αναβάθμιση της κλίμακας τους και το σχέδιο υπηρεσίας τους, έλαβαν μια επιστολή με πολλά «θα» και στην οποία γινόταν αναφορά για αναβολή των συμφωνηθέντων.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε για την στάση εργασίας των ναυαγοσωστών.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την προώθηση, προς το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του αιτήματος των ναυαγοσωστών για μισθολογικές αναβαθμίσεις.
Η ενημέρωση που έχουν όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι πως το συγκεκριμένο αίτημα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρία της Μικτής Εργατικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, και ότι το αίτημα για ένταξη τους αντικρίζεται με θετικό φακό, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά και ταυτόχρονα με τις διαδικασίες πρόσληψης και επιχειρησιακής ικανότητας των ναυαγοσωστών.
Είναι ξεκάθαρο, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τροχοδρομήσει την υλοποίηση του συνόλου των συμφωνηθέντων που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων και μάλιστα άμεσα.
Ως εκ τούτου, θεωρούν λανθασμένη και κυρίως απαράδεκτη την ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών για εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας με αναφορά σε αθέτηση των συμφωνηθέντων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει θεωρεί ότι ουδέποτε ξανά στο παρελθόν υπήρξε υλοποίηση χρονιζόντων αιτημάτων των ναυαγοσωστών με τέτοια ταχύτητα.
Ως εκ τούτου, όπως έχουμε διαμηνύσει στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, θα πρέπει μακριά από βεβιασμένες αποφάσεις, να συνεχίσουν τη διαβούλευση με το αρμόδιο Τμήμα Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.