Με αναφορές στη λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, αλλά και σε δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ για τη μορφή λύσης, αναφέρθηκαν την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο «ΥΠΕΞ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού στα κατεχόμενα και διήρκησε μία ώρα.
Ο κ. Ερτουγρούλογλου συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για τη στάση του χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ, απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας.
«Αυτή η συμπεριφορά, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και σωστή είναι η στάση μας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι στην συνάντηση 5 + ΗΕ που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στη Γενεύη. Όπως είναι φανερό, η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο θέμα, ούτε είναι μια ένωση ουδέτερη και αντικειμενική. Ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ένωση εναντίον μας. Δεν έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών».
Μία μόνο είναι η ατζέντα της άτυπης συνόδου, να δούμε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος το οποίο οι πλευρές θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν στη συνέχεια, ανέφερε ο «ΥΠΕΞ.».
«Και αυτό το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κοινοτήτων. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο έδαφος, μπορεί να προκύψει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, το δηλώνω με σαφήνεια και ειλικρίνεια, καθώς έχουμε σπαταλήσει τα τελευταία 53 χρόνια, θα αποτρέψει την σπατάλη ακόμη 50-100 ακόμη ετών και θα διασφαλίσει μια υγιή νέα διαδικασία».
Εν συντομία, πρόσθεσε, είμαστε στο σημείο που θα διαφανεί εάν θα εγκαταλειφθεί ή όχι η «λάθος βάση του Kυπριακού» που άρχισε το 1964 «με ευθύνη της διεθνούς κοινότητας», που είναι υποχρεωμένη – κατά τον κ. Ερτουγρούλογλου να αποφασίσει ή όχι εάν θα συνεχιστούν οι «άδικες διακρίσεις» εις βάρος των Τ/κ.
Είτε, πρόσθεσε, θα επιδειχθεί θάρρος για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, είτε θα συνεχιστεί η άδικη πολιτική εναντίον του τ/κ «λαού». Και τότε η πλευρά που θα είναι απέναντί μας και θα λέει ότι θέλει λύση, δεν θα είναι καθόλου ειλικρινής, ανέφερε ο «ΥΠΕΞ».
«Εάν υπάρχει σκέψη για την δημιουργία μιας Κύπρου με νομική ισχύ, πρώτα θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Εάν υπάρχουν δύο Κύπρος, νομικά μπορεί να έρθει στην ατζέντα η μία Κύπρος».
Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν με την μητέρα πατρίδα Τουρκία τον εθνικό αγώνα που δίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την ευχή να επιτύχουν.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι με πρόταση της χώρας του πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής και ήρθε στα κατεχόμενα για να καθορίσουν το πλαίσιο της κοινής τους στάσης. Πριν από την Γενεύη, είπε, θα κάνουν όλοι μαζί στην Άγκυρα και από εκεί θα αναχωρήσουν μαζί για την Ελβετία.
«Ο κ. Ταχσίν τα περιέγραψε πολύ ωραία. Εμείς είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία». Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ε/κ – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/κ – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ε/κ πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ το ψευδοκράτος και ο τ/κ «λαός» τιμωρούνταν, όπως είπε.
«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παράμετρους» είπε.
Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι συζήτησαν και «διμερή θέματα» λέγοντας πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των Τούρκων διπλωματών.
Συζήτησαν πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί, πρόσθεσε, όπως και το πώς μπορούν να ενταχθούν με το καθεστώς του παρατηρητή στο «Τουρκικό συμβούλιο» και άλλες οργανώσεις, περιφερειακές ή διεθνείς. Αξιολόγησαν, συνέχισε, και το ενδεχόμενο να εργοδοτηθούν σε διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας, Τ/κ διπλωμάτες, εκεί και όπου το ψευδοκράτος δεν έχει δική του εκπροσώπηση.