Η σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, δεν αναιρεί την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ανέφερε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας.

Για αυτό τον λόγο, όπως εξήγησε ο ίδιος, προσωπικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας τον Επιφάνιο.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού εξήγησε ότι με την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν από τη σημερινή Ιερά Σύνοδο.

Δεν απαντήθηκε κατά πόσο υπάρχει αποστολική διαδοχή ή όχι στο Ουκρανικό αυτοκέφαλο, εάν η απόφαση φέρνει την ενότητα στην Εκκλησίας, ενώ, όπως είπε ο Επιφάνιος, δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία. Σημείωσε δε, ότι στα θέματα πίστεως και δόγματος χρειάζεται ομοφωνία.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος που τηρεί την ιερά παράδοση και κρίνει με θρησκευτικά κριτήρια, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, όταν πρέπει να συγκρουστεί με γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού σημείωσε ταυτόχρονα ότι αναγνωρίζει, με βάση τη σημερινή απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου να μνημονεύει τον Επιφάνιο. Σε ερώτηση κατά πόσο θα συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο στο μέλλον, ο Μητροπολίτης απάντησε «μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες».