Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή επέβαλε Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο στις δύο αδελφές που επιτέθηκαν φραστικά με ρατσιστικά επίθετα και βρισιές σε γυναίκα από τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2019, σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.

Την υπόθεση είχε εκδικάσει αρχικά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο καταδίκασε τις δύο γυναίκες από την επαρχία Λευκωσίας σε χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις δύο γυναίκες επιβάλλεται ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματικά πρόστιμα, τα οποία πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Οι ποινές από το Ανώτατο

Για την πρώτη εφεσίβλητη, το Ανώτατο στην 1η κατηγορία (υποκίνηση βίας ή μίσους) επέβαλε χρηματική ποινή €3.000, στη 2η κατηγορία (κοινή επίθεση) 2 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή €300, στην 3η κατηγορία (ανησυχία) 1 μήνα φυλάκιση, στην 4η κατηγορία (απειλή) 2 μήνες φυλάκιση, στην 5η κατηγορία (δημόσια εξύβριση) 15 ημέρες φυλάκιση και χρηματική ποινή €100 και στην 6η κατηγορία (συμπεριφορά με την οποία προκαλείται ψυχική βλάβη σε μέλος της οικογένειας) καμιά ποινή.

Στη δεύτερη εφεσίβλητη το Ανώτατο επέβαλε στην 7η κατηγορία (δημόσια εξύβριση) 15 ημέρες φυλάκιση και χρηματική ποινή €100, στην 9η κατηγορία (κοινή επίθεση) 2 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή €300, στην 10η κατηγορία (κοινή επίθεση) 2 μήνες φυλάκιση, στην 11η κατηγορία (υποκίνηση βίας ή μίσους) χρηματική ποινή €3.000 και στην 12η κατηγορία (άσεμνη πράξη) 2 μήνες φυλάκισης.

Το Ανώτατο διέταξε οι ποινές να συντρέχουν.

«Λαμβάνοντας υπόψιν το χρόνο που παρήλθε και τις συνέπειες που εξωδικαστηριακά υπέστησαν μέσα στην ίδια την κοινωνία οι εφεσίβλητες στο μεταξύ και με δεδομένο ότι δεν επρόκειτο για ένα οργανωμένο επεισόδιο ρατσιστικής βίας, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια αναστολής εκτέλεσης των ποινών φυλάκισης, υπό τον όρο ότι οι εφεσίβλητες δεν θα τελέσουν άλλο αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση εντός τριών ετών», αναφέρει συγκεκριμένα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι χρηματικές ποινές θα πρέπει να καταβληθούν αμέσως.

Τα γεγονότα

Υπενθυμίζεται πως η παραπονούμενη κατάγεται από τη Ρωσία και είναι κάτοικος Κύπρου τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 5.10.2019 η παραπονούμενη ενώ διέσχιζε πεζή ένα χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Λάρνακας αντιλήφθηκε ότι το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο αδερφές χτύπησε πάνω σε άλλο σταθμευμένο όχημα. Όπως σημειώνεται αυτές, ωστόσο, συνέχισαν την πορεία τους με πρόθεση να εγκαταλείψουν την σκηνή.

Η παραπονούμενη τους φώναξε να σταματήσουν και πλησίασε το αυτοκίνητο τους, ενώ οι εφεσίβλητες σταμάτησαν, εξήλθαν του αυτοκινήτου τους και άρχισαν να την βρίζουν με χυδαίο τρόπο, με αναφορά στην φυλετική της καταγωγή, όπως την είχαν αντιληφθεί, και της επιτέθηκαν.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η παραπονούμενη βιντεογράφησε το όλο συμβάν με την χρήση του κινητού της τηλεφώνου και ανήρτησε το βίντεο στο διαδίκτυο και την επόμενη ημέρα λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ για το βίντεο αυτό στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλήξει σε καταχώριση κατηγορητηρίου εναντίον των εφεσιβλήτων.

Οι δύο αδερφές αντιμετώπισαν 11 κατηγορίες, ενώ από κοινού αντιμετώπισαν την 1η και 11η κατηγορία αντιστοίχως, που αφορούν στο αδίκημα σε υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011.

Αντιμετώπισαν, επίσης, αριθμό άλλων κατηγοριών που στηρίχθηκαν σε προβλεπόμενα από τον Ποινικό Κώδικα αδικήματα, ήτοι, στα αδικήματα της κοινής επίθεσης , της πρόκλησης ανησυχίας, της απειλής και της δημόσιας εξύβρισης.

Επιπρόσθετα, η πρώτη εφεσίβλητη, επειδή η συμπεριφορά της έλαβε χώρα στην παρουσία του ανήλικου παιδιού της, αντιμετώπισε την κατηγορία της συμπεριφοράς με την οποία προκαλείται ψυχική βλάβη σε μέλος της οικογένειας κατά παράβαση του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου.

Σχετικά με τη δεύτερη εφεσίβλητη αντιμετώπισε και κατηγορία για άσεμνη πράξη εφόσον πρόταξε το μεσαίο της δάκτυλο προς την παραπονούμενη.

Σε ότι αφορά στο αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους, χωρίς βεβαίως να αμφισβητεί τη σοβαρότητα και το απαράδεκτο της χυδαίας και ρατσιστικής συμπεριφοράς των εφεσιβλήτων, το δικαστήριο θεώρησε ότι η συμπεριφορά τους εμπίπτει οριακά στο εύρος του Νόμου, με αποτέλεσμα, παρά την προβλεπόμενη αυστηρή ποινή, να επιβάλει στην 1η και 11η κατηγορία, αντιστοίχως, χρηματική ποινή ύψους €750 σε κάθε εφεσίβλητη.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες για τα αδικήματα, τα οποία προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, το πρωτόδικο δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι προέκυπταν από το ίδιο συμβάν, όπως το αδίκημα της 1ης κατηγορίας, δεν επέβαλε καμιά ποινή.

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου προσβάλλεται με την παρούσα έφεση, με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας υποβάλλει ότι οι επιβληθείσες ποινές στην 1η και 11η κατηγορία είναι εκδήλως ανεπαρκείς και παραγνωρίστηκε το γεγονός ότι παρούσα ήταν και η μητέρα των δύο εφεσιβλήτων και άρα κακώς το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές δεν υποκίνησαν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σε πράξεις βίας, με συνέπεια να θεωρήσει πως το αδίκημα ενέπιπτε οριακά στο βεληνεκές του νόμου».

Περαιτέρω, στην απόφαση αναφέρεται ότι «η μη επιβολή στις υπόλοιπες κατηγορίες έγινε χωρίς τη δέουσα αιτιολογία και χωρίς να ληφθεί υπόψιν ότι η επιβληθείσα ποινή εν προκειμένω θα έπρεπε να ήταν αποτρεπτική και παραδειγματική».

Πηγή: ΚΥΠΕ