Σε μια συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά Κύπρος και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα από την Ουάσινγκτον  τη στρατηγική τους σχέση και έθεσαν το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου τον Σεπτέμβριο.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου»  ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έχοντας πλάι του τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

 «Ανακοινώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας.  Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αυτό το φθινόπωρο στην Κύπρο.  Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας  στη Γάζα ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά αν κοιτάξετε τι κάνουμε όσον αφορά το εμπόριο, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην ασφάλεια, στην εκπαίδευσης, στα ανθρώπινους δεσμούς, θα δείτε μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, που γίνεται όλο και πιο βαθιά.  Και είναι μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. 

Συνέχισε λέγοντας ότι χαίρετε για την παρουσία του ομολόγου του, καθώς Κύπρος και ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε πραγματικά πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της εταιρικής τους σχέσης και έναρξης του στρατηγικού διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες και ότι η εξαγγελία για τη θέσπιση του στρατηγικού διαλόγου είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που συνεπάγεται και ευθύνη.

«Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός, και αυτό είναι προς όφελος των λαών μας, των δύο χωρών μας.  Μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια, τις βασικές μας αξίες, τον σεβασμό μας, τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, την αντίθεσή μας στην επιθετικότητα και στον ρεβιζιονισμό και σε αυτούς που είμαστε μαζί, είτε στην Ουκρανία, είτε σε άλλα μέρη όπου έχουμε τέτοια περιστατικά» είπε ο κ. Κόμπος

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή.

«Το μήνυμα είναι πολύ απλό: η Κύπρος είναι μέρος της λύσης.  Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης.  Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.  Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή:ΚΥΠΕ