Στο να επιβάλλει σύντομα στην Apple το πρώτο της πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, προσανατολίζεται η ΕΕ, καθώς και να απαγορεύσει κανόνες του App Store, που πιστεύει ότι δημιουργούν «στρέβλωση στον ανταγωνισμό», όπως δημοσιεύουν οι Financial Times.

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του μέσου, που επικαλείται πέντε πηγές, την ταυτότητα των οποίων ωστόσο δεν προσδιορίζει, το εν λόω πρόστιμο θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα είναι ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η Apple θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο που αντιστοιχεί έως και στο 10% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεών της.

Η έρευνα
Επισημαίνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της σουηδικής Spotify, η οποία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να ανατιμήσει την μηνιαία συνδρομή της για να καλύψει τα κόστη, που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store για να έχει όφελος απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Σημειώνεται ότι σε ένα πρώτο πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι οι όροι που επιβάλλει η Apple στο App Store είναι μη αναγκαίοι και σημαίνουν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Apple άρχισε να επιτρέπει στην Spotify και άλλες υπηρεσίες μουσικής να κατευθύνουν τους χρήστες των εφαρμογών στο διαδίκτυο για να εγγραφούν συνδρομητές.

Η δε Spotify τον Ιούνιο ανέφερε ότι οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και ότι «οι αλλαγές ήταν μόνο για το “φαίνεσθαι”».

Πηγή:ΕΡΤ