Η Τουρκία μπλόκαρε την προσπάθεια να ληφθεί μια πρώτη απόφαση από το ΝΑΤΟ για την αξιολόγηση των αιτήσεων Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία, γράφουν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πρόσωπο με απευθείας γνώση του ζητήματος, το οποίο υποστηρίζει πως οι μόνιμοι πρέσβεις των χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ συνήλθαν σήμερα Τετάρτη με σκοπό να ανοίξουν τις συνομιλίες ένταξης την ίδια ημέρα με την παραλαβή των αιτήσεων των δύο χωρών.

Ωστόσο, η άρνηση της Άγκυρας σταμάτησε τη διαδικασία πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η αναβολή αυτή εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εγκρίνει το αρχικό στάδιο των αιτήσεων των δύο χωρών εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως υπέδειξε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δημιουργεί επίσης τις συνθήκες για «έντονη διπλωματία» μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, προσθέτουν οι FT.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Άγκυρα «φρέναρε» τη διαδικασία, αλλά επέμεινε πως η Τουρκία δεν αποκλείει την προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών. «Λέμε απλά ότι πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια σελίδα, για την απειλή που αντιμετωπίζουμε», δηλώνει η τουρκική πηγή της εφημερίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ