Υπεύθυνος και όχι προεκλογικός είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο κ. Πετρίδης είπε ότι κυριότερος στόχος είναι η ανάκαμψη, με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες και παράλληλα η διατήρηση των υγειών δημοσιονομικών.
Σε σχέση με τις επιδόσεις της Κυπριακής οικονομίας, ο Υπ. Οικονομιών είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέλος του 2022 προβλέπεται στο 5,7%, μια επίδοση που έχει διαψεύσει τις προβλέψεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3% με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κινδύνους, μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα που μπορεί να απειλήσει, όπως είπε, μακροπρόθεσμα το κράτος πρόνοιας.
Σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών η συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων, ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο, υπονόμευσης του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023 ζητείται με πρόταση νόμου κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σκοπός είναι η αναδιανομή των κερδών στους καταναλωτές, που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ, ώστε να εξευρεθεί η φόρμουλα και το νομικό πλαίσιο, για τη φορολόγηση των υπερκερδών.
Ο κ. Πετρίδης κράτησε ωστόσο χαμηλά τον πήχη εκτιμώντας ότι είναι δεν είναι αυξημένα τα κέρδη, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Τα κέρδη είπε υπολογίζονται περίπου στα €70 εκατ., με αποτέλεσμα το υπερκέρδος να είναι περιορισμένο. Εάν τα υπερκέρδη ανέλθουν σε πέντε με δέκα εκατομμύρια, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων, μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Υπ. Οικονομικών.
O τραπεζικός τομέας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, σύμφωνα τον Υπ. Οικονομικών. Τα κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων βελτιώθηκαν το 2022, ενώ αναμένεται σημαντική άρση των πιέσεων στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, με την αύξηση των βασικών επιτοκίων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζει ο τομέας των κατασκευών με μείον 3,9%.