Κλείσιμο του εναέριου χώρου ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αεροσκάφη από τη Ρωσία, πανευρωπαϊκή απαγόρευση της μετάδοσης των δικτύων Russia Today και Sputnik και νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της κατά της διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπορόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως για πρώτη φορά η ΕΕ ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση οπλισμού και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, αναφερόμενη στην πρόταση την οποία συζήτησαν το απόγευμα οι ΥΠΕΞ και την οποία ανακοίνωσε αμέσως μετά ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε μια σειρά νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου και κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας.
 
«Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση όλων των αεροσκαφών ιδιοκτησίας Ρώσων, εγγεγραμμένων στη Ρωσία ή ελεγχόμενων από Ρώσους. Αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την ΕΕ» ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως αυτό το μέτρο αφορά όποιο αεροσκάφος ανήκει, έχει ναυλωθεί ή ελέγχεται από όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο από τη Ρωσία και ξεκαθάρισε πως «αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών».
 
«Δεύτερον, σε ακόμα ένα βήμα χωρίς προηγούμενο, θα απαγορεύσουμε τους μηχανισμούς ΜΜΕ του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν τα τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να σπείρουν τη διχόνοια στην Ένωσή μας» πρόσθεσε.
 
«Ως εκ τούτου, αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή τους παραπληροφόρηση στην Ευρώπη» σημείωσε.
 
«Τρίτον, θα στοχοποιήσουμε τον άλλο επιτιθέμενο στον πόλεμο αυτό – το καθεστώς Λουκασένκο. Το καθεστώς Λουκασένκο είναι συνένοχο σε αυτή την σκληρή επίθεση κατά της Ουκρανίας. Για αυτό και θα χτυπήσουμε το καθεστώς Λουκασένκο με νέο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν.
 
Όπως εξήγησε, η ΕΕ θα εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά των πλέον σημαντικών τομέων στη χώρα, σταματώντας τις εξαγωγές προϊόντων «από ορυκτά καύσιμα μέχρι καπνό, ξύλο και ξυλεία, τσιμέντο, σίδερο και ατσάλι».
 
Επίσης, η ΕΕ θα επεκτείνει και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για αγαθά διπλής χρήσης που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία, ενώ όσοι Λευκορώσοι συμμετέχουν στην πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας θα προστεθούν στη λίστα κυρώσεων.
 
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ανακοίνωσε το Σάββατο και που προβλέπουν αποκλεισμό σημαντικών Ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, απαγόρευση συναλλαγών για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και στοχοποιημένες κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ