Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Στους παλιούς φτουρούσε η φαντασία, στους νεότερους περισσεύει η άγνοια. Η μεγάλη αφθονία των καρπών και των φρούτων και η συχνή κατανάλωσή τους (κυρίως σύκων και σταφυλιών), που αναπόφευκτα οδηγούσε συχνότερα (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα) στην τουαλέτα, έδωσε στον Αύγουστο και το όνομα διπλοχέστης. Αν μη τι άλλο, οι αγρότες πρόγονοι μας είχαν χιούμορ στις ονομασίες που έδιναν!

Στις μέρες μας, όταν τα εποχιακά φρούτα προσφέρονται σε ποσότητες και καταναλώνονται ολόχρονα, ακόμη και σε λάθος εποχή, όλοι αποδεικνυόμαστε δυνάμει διπλοχέστηδες. Και φανταστείτε το πανηγύρι της τουαλέτας που λαμβάνει χώρα, με κλαρίνα και ζουρνάδες, αν στο μενού μας προσθέσουμε και εισαγόμενα εξωτικά φρούτα! Θα ισχυριστούν πολλοί, βέβαια, πως τους φρέσκους καρπούς της γης τους έχουμε για τα καλά συνηθίσει. Δεν ενσπείρουν πλέον φόβο… μήπως και δεν προλάβουμε.

Τα άλλα «φρούτα εποχής» μας βασανίζουν και τροφοδοτούν την κακοδαιμονία μας. Ο κακός ιός, που μας κατατρέχει απ’ τις αρχές του χρόνου, ειδικά τον Αύγουστο αποδείχθηκε δυσκοίλιος. Σφιχτήκαμε από την έλλειψη διακοπών, κοιλοπονέσαμε από τα επανερχόμενα κρούσματα, δέθηκε κόμπους το στομάχι μας με την εξαγγελία των ανανεωμένων περιοριστικών μέτρων.

Έπειτα, μέσα στον καύσωνα των ημερών, βγήκαν τα σεισμολογικά πλοία της Τουρκίας σεργιάνι στα νερά μας. Ορούτς Ρέις ακούς… Αύγουστο μήνα!

Χαράς στο σφίξιμο σας γείτονες να αρμενίζετε και να κάθεστε με τις μέρες στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι καθαρό! Δεν μας βασανίζει ο Αύγουστος-Καίσαρας. Έρχονται κόντρα στην ανάγκη μας οι Σουλτάνοι, Ταγίπ και Κορωνοϊός! Που δεν εννοούν να μας αφήσουν ήσυχους στο σύνηθες… ενεργητικό μας πρόγραμμα.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6