Σημαντικά στοιχεία για την τύχη αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής αλλά και προηγουμένων περιόδων, προκύπτουν από τις εν εξελίξει έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής κατά τη διάρκεια ερευνών και εκταφών εντοπίστηκαν ευρήματα για τέσσερις αγνοουμένους στην κατεχόμενη κοινότητα της Γύψου.

Εντός του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, έχουν γίνει έρευνες σε 37 χώρους, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη νέες έρευνες σε έξι χώρους, εκ των οποίων οι 5 είναι στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τις περιοχές Γύψου, Αμμόχωστο, Γερόλακκο, Παλαίκυθρο, Δίκωμο και στις ελεύθερες περιοχές γίνονται εκσκαφές στον Στρόβολο.

Με το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος τόνισε ότι είναι παραδεκτό από όλους ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της διερεύνησης των πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές. Υπέδειξε ότι υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκαν 6 με 7 χρόνια για να διερευνηθεί μια πληροφορία, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλοι σε ηλικία μάρτυρε,ς μπορεί να πάψουν να βρίσκονται στη ζωή.

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, τέθηκε και το θέμα της συνέχισης της επιτήρησης συμμόρφωσης της Τουρκίας από την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Φαίνεται ότι αυτή η μάχη, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, «πρέπει να συνεχίσει να δίνεται, καθώς εάν η Τουρκία καταφέρει να απαλλαγεί από την επιτήρηση της

Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», όπως είπε, τότε δεν θα έχει κανένα κίνητρο να συνεργαστεί αποτελεσματικά για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.