Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» .

Ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που θα αποφασίσει μετά το καλοκαίρι.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει επιτέλους να τεθεί ενώπιον του λαού ένα όραμα που να προτάσσει την λύση του Κυπριακού ως μια ευκαιρία για επίλυση υφιστάμενων και μελλοντικών προβλημάτων. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας είπε με νόημα, είναι ειρήνη, ευημερία και ισότητα.

Σημείωσε ακόμα ότι ένας από τους λόγους που η νέα γενιά απογοητεύεται και απομακρύνεται από τα κοινά είναι η παρούσα διακυβέρνηση και η λογική της αρπαχτής που επικρατεί.

 

Για την Αμμόχωστο

«Η δική μας απραξία βοηθά την Τουρκική αδιαλλαξία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Ε/κ πλευρά μέχρι τώρα είναι ορατό το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν οι απειλές της Τουρκίας, για εποικισμό της πόλης.

Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συνολική στρατηγική και έφερε ως παράδειγμα την απόφαση-Λοϊζίδου για να αναφέρει ότι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Βαρώσι και στις περιουσίες τους μπορούν να επιδιώξουν να το πράξουν ή να έχουν το δικαίωμα χρήσης. Αυτό εξήγησε μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διαδικασίας προσωπικής αίτησης στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ακόμα ότι η προσφυγή στην συγκεκριμένη επιτροπή μπορεί να γίνει τόσο με νομική αρωγή όσο και αυτοβούλως από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών στην Αμμόχωστο. Η προσφυγή στην Επιτροπή εξήγησε σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη στιγμή που προσφεύγουν σε αυτή άτομα και όχι το Κυπριακό κράτος.

Σε ότι αφορά επικρίσεις για επικέντρωση του Κυπριακού στο ζήτημα της Αμμοχώστου ο Αχιλλέας Δημητριάδης σημείωσε ότι αυτή είναι η δικαιολογία της κυβέρνησης για την απραξία της μέχρι σήμερα και για την απουσία ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής. «Δυστυχώς καταλήξαμε» είπε, «η μόνη μας επιλογή να είναι το βέτο».