Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι από την 1η Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί από τα λιμάνια της Ουκρανίας 656.349 τόνοι σιτηρών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι ο κ. Ακάρ προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στα πλαίσια επίσκεψης του τελευταίου  στο Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη για τη μεταφορά των σιτηρών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για επίτευξη συμφωνίας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών και έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με τη στελέχωση του κέντρου συντονισμού. «Το κέντρο αυτό, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και φιλοξενείται από την Τουρκία, αύξησε σταδιακά τον αριθμό του προσωπικού και σήμερα αριθμεί συνολικά 71 άτομα, εκ των οποίων 14 εκπρόσωποι από την Τουρκία, 22 από τη Ρωσία, 12 από την Ουκρανία και 23 από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό».

Αναφορικά με τις ποσότητες των σιτηρών που έχουν ήδη εξαχθεί από την Ουκρανία, ο κ. Ακάρ είπε ότι «το Κοινό Κέντρο Συντονισμού εκτελεί όλες τις δραστηριότητές του σε στενή συνεργασία με τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη. Από την 1η Αυγούστου, συνολικά 51 πλοία έχουν αποπλεύσει για αποστολές σιτηρών […] Μέχρι στιγμής, 656 χιλιάδες 349 τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί από τα ουκρανικά λιμάνια. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σταδιακά».