Αύριο θα υπάρξουν εξαγγελίες για βοήθεια των ανθρώπων που πλήγηκαν από την πυρκαγιά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής προσθέτοντας ότι στόχος μας είναι να σμικρυνθεί το χρονικό διάστημα που θα δοθεί η βοήθεια άμεσα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας περιφερειακής σύσκεψης με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή και εκπροσώπους των πληγέντων από την πυρκαγιά περιοχών, τόνισε ότι στις επόμενες 24 ώρες θα έχετε συγκεκριμένη απάντηση σε σχέση με την βοήθεια που θα δοθεί στους πληγέντες.

«Ακριβώς, επειδή θέλουμε αύριο να έχουμε να δώσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη εικόνα γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί θέλουμε 48 ώρες μετά την καταστροφή να είμαστε εδώ να ακούσουμε όποια πρόσθετα προβλήματα ενδεχόμενα δεν έχουν καταγραφεί για να είμαστε αύριο πανέτοιμοι για να αξιολογήσουμε και να δώσουμε τις απαντήσεις», είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες και όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία της κυβέρνησης «κινούμαστε στο ίδιον ακριβώς στόχο. Υπάρχει απόλυτη συνεννόηση και ο στόχος είναι αφενός μεν, να στηριχθούν οι άνθρωποι και αφετέρου να αναζωογονήσουμε και να επαναφέρουμε την ζωή στην περιοχή αυτή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μέχρι τουλάχιστον αυτή την στιγμή».

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, θα προσπεράσουμε και παρανομίες και γραφειοκρατίες ενδεχόμενα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους.

«Πρώτο μέλημα μας, ήταν να μην μείνει κάποιος χωρίς στέγη. Τις πρώτες ημέρες άμεσα καλύψαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι όσοι παραμένουν στα ξενοδοχεία που είναι μονήρης αριθμός, είναι άνθρωποι που κι αυτοί θα στηριχθούν εννοείται, άρα είναι πολύ μικρός ο αριθμός και το πρόβλημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί», σημείωσε.

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή σε όλες τις κοινότητες όσον αφορά τις Επαρχιακές Διοικήσεις. «Άρα τα υποστατικά είναι πλέον γνωστά σε εμάς και ξέρουμε τις ζημιές. Το τρίτο, είναι ότι όπως είχα εξαγγείλει από την Κυριακή το απόγευμα, θα υπάρξει εφάπαξ βοήθεια άμεση μετά την αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να δώσουμε ακριβώς την δυνατότητα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα», πρόσθεσε.

Κι εδώ επιτρέψετε μου να πω, συνέχισε, για να μην λέμε μόνο τα αρνητικά, να πω ότι «η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε πέρσι και η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε κατά την θεομηνία στην Λευκωσία είναι οδηγός, όταν σε λιγότερο από μια εβδομάδα μπορέσαμε ακριβώς να δώσουμε στους ανθρώπους πρώτα μια στήριξη και στην συνέχεια να τους αποζημιώσουμε, επίσης στο ίδιο μικρό χρονικό διάστημα».

Εξήγησε ότι εδώ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα γιατί δεν είναι μόνο απλές κατοικίες, είναι κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά. Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι εμπλεκόμενα αλλά και το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εμπορίου.

«Το μεν Υπουργείο Εμπορίου ζητήθηκε η βοήθεια του από την συνάδελφο αρμόδιο Υπουργό για τις εμπορικές επιχειρήσεις και θα τεθούν ενώπιον του για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και εκεί. Το Υπουργείο Εργασίας έχοντας κατά νου ότι θέλουμε στους γεωργούς ιδιαίτερα και στους ανθρώπους εδώ που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά να δώσουμε πραγματική ώθηση αφενός μεν και να παραμείνουν στην περιοχή και πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουν το βιός τους, θα στηρίξουμε ακριβώς τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών εργατών που είναι εδώ με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι, να παραμείνουν στις εργασίες τους, για να αξιοποιηθούν για την αναζωογόνηση και την αναγέννηση της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας θα αποταθούν με ένα κοινό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια να αντλήσουμε και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να μας δώσει πάντοτε με την ίδια ακριβώς στόχευση.

Επομένως, σημείωσε, ο ρυθμός με τον οποίο η κυβέρνηση κινείται στο θέμα αποκατάστασης θα είναι, θα έλεγα, εξαιρετικά γρήγορος και βεβαίως κατανοώντας ότι υπάρχουν τα προβλήματα των ανθρώπων τα οποία πρέπει να επιλύσουμε.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του κράτους για την προσφορά τους καθώς και την Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία όπως είπε, σε μηδενικό χρόνο μπόρεσε να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινότητες πλην τριών, την Κυριακή το βράδυ.

Σε ερώτηση για το θέμα ευθυνών στην διαχείριση της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι «να είστε βέβαιοι, αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής αυτή την ώρα: όπως είχαμε πει κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς για εμάς προέχει πρώτα το στάδιο κατάσβεσης και η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Το μελανότερο σημείο αυτής της πυρκαγιάς είναι η απώλεια των τεσσάρων ανθρώπων. Όλα τα άλλα μπορούν να διορθωθούν, δύσκολο, κάποτε ακατόρθωτο αλλά με το δικό μας πείσμα και το πείσμα των ανθρώπων μας είμαστε σίγουροι ότι θα τα αποκαταστήσουμε».

Πρόσθεσε ότι για το θέμα των ευθυνών θα αξιολογηθούν όλες οι πληροφορίες. «Υποβάλλονται αυτή την στιγμή από όλα τα συναρμόδια τμήματα, εκθέσεις για τον τρόπο που έχουν δράσει. Για παράδειγμα στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ζητηθεί εκθέσεις από την Πολιτική Άμυνα, από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, από την Υπηρεσία Θήρας. Θα αξιολογηθούν, θα δούμε τα γεγονότα», είπε.

Επομένως, συνέχισε, υπάρχουν προτεραιότητες.

«Θέλω να πω ότι όλα θα αξιολογηθούν και βεβαίως για να είμαστε σωστοί και αντικειμενικοί πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και να είστε βέβαιοι ότι όπως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήγγειλε από χθες, αύριο θα πρέπει να αναμένεται και απόφαση για το γεγονός ότι πρέπει να υλοποιηθεί μια από τις αποφάσεις που δεν υλοποιήθηκαν για το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο για τις πυρκαγιές, το οποίο για λόγους που καλά γνωρίζετε δεν προχώρησε η υλοποίηση», είπε.

«Είναι πραγματικότητα κι αυτό και ακριβώς είναι το ζητούμενο να έχουμε την τεχνολογία στην διάθεση μας για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτού του μεγέθους τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

Στον Αρακαπά βρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος των υπεραγορών Άλφα – Μέγα, Γιώργος Θεοδότου, όπου στο πλαίσιο της εξαγγελίας εισφοράς ποσού μισού εκατομμυρίου ευρώ, ανέφερε πως αποφασίστηκε όπως δοθεί αύριο το ποσό των €60.000 στις οικογένειες των άτυχων Αιγυπτίων συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά.

«Παράλληλα και κατόπιν συνεννόησης με τους κοινοτάρχες και μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης, θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό σε αυτούς που το έχουν άμεση ανάγκη και θα δοθεί κατευθείαν στους πληγέντες», είπε και σημείωσε ότι, εκτός του ποσού αυτού, επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ θα δοθεί για δωρεάν ψώνια.