Στις 5 Φεβρουαρίου του 1967 έδωσε τέλος στη ζωή της η Βιολέτα Πάρα. Και είναι σίγουρο πως από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν ζουν στη Λατινική Αμερική, έχουν όμως χιλιοτραγουδήσει το δικό της πασίγνωστο τραγούδι, με τίτλο “Gracias a La Vida”, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το όνομά της.
Γεννημένη στη Χιλή το 1917, η Βιολέτα Πάρα αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση και την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής του τόπου της. Έβαλε τον θεμέλιο λίθο για το Nueva Canción Chilena, ένα μουσικό κίνημα που έγινε πολιτικό, και ανέδειξε τον κρυμμένο μουσικό -και όχι μόνο- πλούτο της Λατινικής Αμερικής. Η Βιολέτα Πάρα τον διέδωσε, τον ηχογράφησε σε δίσκους που πούλησαν χιλιάδες αντίτυπα ανά τον κόσμο και τον κατέγραψε σε ένα βιβλίο που περιλαμβάνει 3.000 τραγούδια της πατρίδας της.

Η Βιολέτα Πάρα στη σύντομη ζωή της έκανε πολλά. Όλα είχαν στον πυρήνα τους την πατρίδα της, την παράδοση, το δίκαιο, τη δημιουργία, την ελευθερία. Μας άφησε το ανεξίτηλο χνάρι της μόνο με ένα τραγούδι: «Ευχαριστώ τη ζωή που μου έδωσε τόσα πολλά./ Μου έδωσε το γέλιο, μου ‘δωσε το δάκρυ/ κι έτσι ξεχωρίζω την καλή τύχη από την καταστροφή,/ αυτά τα δυο που φτιάξαν το τραγούδι μου/ και το τραγούδι το δικό σας»…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη