Τέτοια μέρα, εδώ στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, αρχίζει το καλοκαίρι. Στις 21 Ιουνίου, κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Γη γέρνει προς τον ήλιο περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου. Κι εκείνος μοιάζει για λίγο να σταματά…

Μια τέτοια μέρα κάθε χρόνο, ο ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ουρανού μας. Και φαίνεται για μερικές μέρες να αργοστέκεται. Αυτό το φαινόμενο είναι που ονομάζουμε ηλιοστάσιο, εμείς εδώ θερινό γιατί είναι καλοκαίρι και γιατί ο Ήλιος μία ημέρα μετά, στις 22 Ιουνίου, έχοντας φτάσει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής, δηλαδή της κυκλικής τροχιάς που διαγράφει σε έναν χρόνο γύρω από τη Γη, αρχίζει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Γι΄ αυτό και μιλάμε για τη θερινή τροπή του ήλιου, το λιοτρόπι που έλεγαν από αιώνες οι άνθρωποι στην καθημερινή τους θερινή ζωή.

Στη Λεμεσό στις 22 Ιουνίου ο ήλιος θα ανατείλει στις 5.35 και θα δύσει στις 8:05 λεπτά. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του 2024 για τη Λεμεσό, η οποία θα διαρκέσει 14 ώρες και 30 λεπτά!

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη