Τον Νοέμβριο του 1999, η θάλασσα έφτασε ξαφνικά μέχρι τη σκάλα του σπιτιού μας. Εκεί στο κατώφλι της εξώθυρας ήρθαν κάτι τραγούδια σαν ένα μεγάλο κύμα. Και μας έφεραν ιστορίες από τη θάλασσα των δυνατών σινιάλων, από τη ζωή των άλλων, τις μικρές νοθείες, τα ταξίδια και τα όνειρα μιας ζωής που άφησε στο σώμα τα σημάδια της, μια ζωής που όμως συνεχίζει να φωνάζει «κράτα ρε φίλε γερά».

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τις μουσικές, ο Οδυσσέας Ιωάννου με τους στίχους και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τη φωνή του μας έδωσαν έναν δίσκο από τους σπάνιους. Από την πρώτη νότα μέχρι τον τελευταίο στίχο νιώθεις αμέσως πως σ΄ αυτά τα 14 τραγούδια συναντήθηκαν άνθρωποι, μουσικοί, ηχολήπτες, παραγωγοί, που όλοι δούλεψαν με ψυχή και με αλήθεια. Κι αυτό σε εποχές που η σούπα της ψεύτικης ευημερίας μας είχε φτάσει τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μας είχε φτάσει μέχρι το λαιμό και κόντευε να μας πνίξει και να τα πνίξει όλα.

Η «Θάλασσα στη σκάλα» είναι ένας δίσκος που μας έδωσε τραγούδια αγαπημένα, και άλλα που με τον καιρό, όταν τα ξανακούς, τα ανακαλύπτεις. Η «Θάλασσα στη σκάλα» έρχεται κάθε τόσο, φεύγει και ξανάρχεται μέχρι την πόρτα μας κύμα το κύμα, για να ποτίσει τους τοίχους με αλμύρα, και να μας βεβαιώσει πως αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, πάλι μία από τα ίδια θα κάναμε, οι ξεροκέφαλοι του ονείρου και της ζωής.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη