Στις 20 Ιανουαρίου του 2023, διαβάσαμε παντού την ίδια είδηση: όλο και περισσότερα αστέρια εξαφανίζονται από τον νυχτερινό ουρανό.

Όχι, τα αστέρια δεν εξαφανίζονται. Τα εκατομμύρια αστέρια του ουρανού είναι πάντα εκεί. Εμείς πια δεν τα βλέπουμε. Και αυτό δεν είναι νέο καινούργιο. Το 2016 μάθαμε ότι για το 1/3 των ανθρώπων που κατοικούν στον πλανήτη Γη, και για το 60% των Ευρωπαίων, ο γνωστός μας Γαλαξίας δεν είναι πια ορατός. Το ίδιο συμβαίνει και για τους μισούς Έλληνες. Τα φώτα γύρω μας δεν μας αφήνουν πια να δούμε τον Γαλαξία.

«Κάποτε, σε σκοτεινό ουρανό, μπορούσε να διακρίνει κανείς 5.000-6.000 άστρα», λέει τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Lifo ο Αριστείδης Βούλγαρης, αστρονόμος και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. «Σήμερα», συνεχίζει, «στην πόλη, μπορεί να διακρίνει κανείς περίπου 50. Κάντε τη σύγκριση».

Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για φωτορύπανση. Το καταφέραμε και αυτό… Δορυφόροι, διαστημικά σκουπίδια, αλόγιστες φωταψίες καταστρέφουν τον ουρανό και σβήνουν τ’ άστρα από το στερέωμα…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη