Στις 22 Μαρτίου, εδώ και 30 χρόνια, από το 1993, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αφιερώσει μια ημέρα στο νερό και να την ανακηρύξει Παγκόσμια. Παρ’ ό,τι είναι πολλές οι παγκόσμιες ημέρες εορτασμού διάφορων πραγμάτων, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μία από αυτές που ξεχωρίζουμε εδώ στο «Εξ αφορμής». Γιατί το νερό είναι ζωή. Κατά κυριολεξία. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν ζει και τίποτα δεν βλασταίνει.

«Το νερό είναι ένας από τους πλέον πολύτιμους πόρους του πλανήτη», γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ο Ανδρέας Αγγελάκης. «Η σημασία του νερού ως αποκλειστικά δημόσιου αγαθού αναγνωρίζεται από μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες».

«Το νερό δεν είναι σαν ένα πουκάμισο, ένα λουκάνικο, μια τηλεόραση. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, καθώς δεν υπάρχει επιλογή, χωρίς αυτό πεθαίνεις», λέει ο Γιώργος Αυγερόπουλος στην ιστοσελίδα TVXS και στη Φωτεινή Λαμπρίδη. «Τι θα γινόταν εάν αντί της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε τώρα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση νερού; Τι θα γινόταν αν αντί των Χρηματιστηρίων Ενέργειας που έχουμε τώρα στην Ευρώπη, υπήρχαν Χρηματιστήρια Νερού;»

Η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων στο νερό είναι στοιχειώδες δικαίωμα απολύτως απαραίτητο για μια υγιή ζωή με αξιοπρέπεια. Εκατομμύρια φτωχοποιημένων ανθρώπων δεν το έχουν. Και εκατομμύρια από μας που το έχουμε, κινδυνεύουμε να το χάσουμε…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη