Πληροφορίες Φωτογραφίας: Πανηγύρι ανήμερα του Κατακλυσμού στη Λεμεσό. Πηγή: “Η φωνή της Λεμεσού”

Στις 27 Μαΐου, με το καινούργιο ημερολόγιο, δηλαδή όταν το 1912 το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαΐου, ξημέρωσε η Δευτέρα του Κατακλυσμού. Όμως αυτός ο εορτασμός στη Λεμεσό, εκείνη τη χρονιά, έμελλε να μείνει στην Ιστορία όχι για τη χαρά της γιορτής, αλλά γιατί εκείνη την ημέρα του Μαΐου του 1912 έγιναν οι πρώτες αιματηρές διακοινοτικές ταραχές του 20ου αιώνα, με 6 νεκρούς και περί τους 100 τραυματίες.

Στην εφημερίδα της Λεμεσού «Αλήθεια», στις 18 Μαΐου του 1912 διαβάζουμε: «Το ήσυχο πανηγύρι του Κατακλυσμού κατέληξε φευ το απόγευμα της Δευτέρας εις αιματηράν τραγωδίαν, ήτις παρ’ ολίγον να είχε τρομακτικά καθαυτό αποτελέσματα, μεταβαλλόμενων των συμπλοκών εις μίαν αγρίαν φυλετικήν σύρραξιν εξοντώσεως των δύο συνοίκων φυλών». Επενέβη η Αστυνομία, ένοπλη, και με διαταγή του Βρετανού διοικητή «να μεταχειρισθούν τάς λόγχας των και να πυροβολήσουν μάλιστα κατά του πλήθους».

Τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν ανήμερα του Κατακλυσμού το 1912 στη Λεμεσό, δεν ήρθαν από το πουθενά και δυστυχώς δεν ήταν τα τελευταία. Είχαν προηγηθεί προκλήσεις και επεισόδια στον Άγιο Ιλαρίωνα της Κερύνειας, όταν οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Κάστρο του Πενταδακτύλου και δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους. Η ένταση εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, ώσπου ανήμερα του Κατακλυσμού οδήγησε στις αιματηρές συγκρούσεις της Λεμεσού. Οι Βρετανοί θορυβημένοι ζήτησαν μετακλητούς στρατιώτες από την Αίγυπτο, επέβαλαν στρατιωτικό νόμο και συνέχισαν την πάγια τακτική τους του «διαίρει και βασίλευε»…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη